Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kámen je skvělý interiérový prvek a jeho obliba roste. Od příštího roku však výrazně zdraží, varuje jihočeské kamenictví

PR článek

Zatímco před dvaceti lety pracovali kameníci téměř výhradně jen na zakázkách spojených s pomníky, poslední dobou lidé začínají doceňovat výjimečné vlastnosti kamene jako interiérového prvku, říká majitelka oceňovaného jihočeského kamenictví Jatvar. Bohužel i kamenictví začíná stíhat letošní nešvar, který trápí řadu dalších oborů: dramatické zdražování surovin.

Druhá polovina letošního roku je pro stavaře napříč republikou noční můrou. Během několika měsíců raketově vystřelila cena základních stavebních surovin, například dřeva nebo kovu. „Bohužel, situace je podobná i u kamene,” prozrazuje Markéta Nováková, která spolu s manželem Pavlem vlastní oceňované velešínské kamenictví Jatvar.

Novákovi pociťují zdražení kamene už nyní, sami se však rozhodli zvednout ceny pouze minimálně. „Vyčkáváme, co se bude dít. Avšak vše naznačuje, že příští rok budou ceny stoupat dál a možná ještě rychleji,” komentuje Nováková.

Kouzlo kamene

Zdražení přitom přichází podle Novákové v nejméně vhodnou dobu. „V posledních letech začali lidé konečně objevovat úžasné vlastnosti kamene jako materiálu do interiéru,” říká. Zatímco na konci devadesátých let, kdy podnikání přebírala po svém otci a zakladateli podniku, bylo kamenictví především o pomnících, dnes pomáhají Novákovi často s bytovým designem.

Možností, kde okolo domu kámen využít, je totiž celá řada. „Kuchyňské desky, krbové římsy, parapety, schody, dlažby, velkoformátové obklady, štípané obklady, kamenné jídelní nebo, konfereční stoly, obklady apod.,” jmenuje Nováková. „Pro kameníka je zakázka na zajímavé koupelně, kuchyni či jiném interiérovém a exteriérovém prvku ohromným potěšením,” svěřuje se.

Přijedeme, poradíme

Fantazii se přitom meze nekladou. Ačkoliv prý občas bojují s různými předsudky, které v sobě lidé vůči kamenu nosí. Příklad? Kámen jako studený materiál. „Je tomu přesně naopak, kámen drží teplotu okolí. A pokud se vyhřeje, teplo drží ještě velmi dlouho,” přesvědčuje podnikatelka.

Řadu možností nabízí i samotný výběr typu kamene. „Poslední dobou stoupá obliba kamene s názvem onyx. Jde o průhledný mramor, který se dá prosvítit, díky čemuž nádherně vynikne přírodní kresba materiálu,” doporučuje Nováková.

Kdo naopak hledá pohledově příjemnou a zároveň decentní variantu například podlahy, měl by popřemýšlet nad travertinem. „Není to ani žula, ani mramor, ani břidlice. Je úžasně jemný a velmi dobře splývá s interiérem,” popisuje Nováková. 

Ostatně odborné konzultace přímo v domácnostech jsou i Jatvaru samozřejmostí. „Rádi se přijedeme podívat do interiéru samotného a probereme, co by bylo vhodné, co technicky možné a jaké máme obecně varianty,” dodává. 

Nejlepší čas na poslední objednávku za letošní ceny

Vzhledem ke vzrůstajícím cenám radí zákazníkům neotálet. Kámen dle všeho příští rok rozhodně nezlevní a čím dříve se tak na Jatvar obrátí, tím lépe. „Důležité je, abychom alespoň podepsali objednávku a mohli objednat materiál tak, aby byl ještě za letošní ceny,” říká Nováková.

„Pokud tedy přemýšlíte o originálním kamenném prvku do vaší domácnosti, nebojte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem,” uzavírá s úsměvem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kamenictví jatvar, kámen, interiér, kamenictví, zdražení, materiál, stavební obklady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kámen je skvělý interiérový prvek a jeho obliba roste. Od příštího roku však výrazně zdraží, varuje jihočeské kamenictví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.