Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolníci budou v sobotu na stovkách míst uklízet přírodu od odpadků

Dobrovolníci budou v sobotu 18. září uklízet přírodu od odpadků, Česko se v tento den zapojí do celosvětové úklidové akce World CleanUp Day. Na sobotu je naplánováno zhruba 300 úklidů, další se uskuteční v neděli či jiných dnech.

Zájemci, kteří by se chtěli do úklidu zapojit, najdou přehled naplánovaných akcí na webu. Konat se bude na jihu Čech například úklid Branišovského lesa, břeh Vltavy, okolí Lipna nebo Vyššího Brodu.

Tradiční úklidové akce se u nás konají spíše na jaře. „Nicméně jarní úklidové akce již podruhé narušila epidemiologická situace, respektive vládní opatření. Letos se tak jarní úklidy konaly alespoň formou takzvaných pytlomatů, u kterých si dobrovolníci vyzvedávali pytle na odpad a poté vyráželi uklízet individuálně, či v rodinném kruhu. I ve ztížených podmínkách se uskutečnilo přes 1800 úklidových akcí,” uvedl za organizátory Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Třetinová účast

Zatímco před epidemií covidu-19 v roce 2019 se do uklízení zapojilo přes 150 tisíc dobrovolníků, kteří sesbírali více než 2500 tun odpadu, letos to byla účast méně než třetinová a sebralo se asi 827 tun odpadu. Podle Radka Janouška z Ukliďme Česko kvůli zavřeným školám chyběly především školní úklidové akce.

Cílem celosvětové úklidové kampaně není jen úklid, ale i zvyšování povědomí o tom, jak s odpady správně zacházet a jak předcházet jejich vzniku. Spolek Ukliďme Česko proto vytvořil webovou aplikaci www.kamsnim.cz, která lidem poradí, kam můžou odpady v jejich nejbližším okolí odkládat nebo jak dát věcem, které dosloužily, šanci na další využití.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ukliďme Česko

Štítky úklid, uklízení, World clean up day, Česká republika, odpadky, odpad, Česko, Miroslav Kubásek, Vltava, Vyšší Brod, Vodní nádrž Lipno, Branišovský les, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Košeljová

Uklidit přírodu od odpadků? Proč to píšete tak slušně? Proč nenapsat uklidit bor.el po pras.tech. Já to nechápu. Dříve to člověk neviděl. Kdo tedy vychovával ty, kteří dnes vše odhazují? Proč radit lidem, kam s odpadky? To každý ví. Ale je jednodušší odhodit kamkoliv prázdnou lahev nebo z auta papír po svačině. I lahev od piva, nevadí, že na zemi jsou střepy. Je to smutné.

Čtvrtek, 16. září 2021, 08:41Odpovědět

Dobrovolníci budou v sobotu na stovkách míst uklízet přírodu od odpadků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.