Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Při správné péči slouží kožené výrobky i desítky let, říká majitel Ledertechnik Miroslav Novák

PR článek

K práci s kůží se dostal vlastně náhodou. Několik let pak doma ve volném čase trénoval opravy různých výrobků, až si řekl, že nastal čas rozjet vlastní podnikání. Dnes opraví Miroslav Novák z budějckého obchodu Ledertechnik zákazníkům cokoliv: od kožené brašny po čalounění automobilových veteránů.

Souhra náhod a správné načasování. Cesta Miroslava Nováka ke kůži se začala psát zhruba před patnácti lety. „Můj otec tehdy zastupoval rakouskou firmu zabývající se prodejem ložisek, řemenů apod. Majitel této firmy byl přitom zapálený do veteránů aut,” začíná s vyprávěním Miroslav Novák. 

Při jednom z výletů se na autosalonu ve Frankfurtu doslechli o revoluční novince. „Společnost Colourlock zde poprvé prezentovala své výrobky na opravu kůže. Majitele firmy, ve které pracoval můj otec, to zaujalo natolik, že odkoupil licenci pro rakouský a český trh. A právě distribuci výrobků Colourlock na tuzemském trhu jsem dostal na starost,” popisuje Novák.

Revoluce v oboru

A v čem byly vlastně tyto výrobky tak převratné? „Colourlock vyvinul zcela novou techniku oprav. Šlo o kombinaci univerzálních barev na kůži, čistících prostředků a základovky, tzv. tekuté kůže. Kombinace těchto přípravků výrazně zlepšila možnosti opravy kůže,” vysvětluje Novák.

Podle něj tak firma nejenže zaplnila díru na trhu, ale prakticky dala vzniknout novému oboru. „Dříve musel nastoupit čalouník a vyměnit kus za kus. Nově šlo opravit i to, co by lidé dříve vyhazovali,” dodává řemeslník. 

Léta tréninku ve volném čase

Následující roky se pro Miroslava Nováka nesly v duchu seznamování se s novým koníčkem, který se pro něj nakonec stal zaměstnáním na plný úvazek. „Zpočátku jsem si sháněl staré autosedačky, gauče a jiné odepsané výrobky a po víkendech je renovoval,” usmívá se při vzpomínkách na začátky podnikání.

Lidé si podle něj pomalu začali zvykat na skutečnost, že sešlé kožené výrobky lze opravit a jemu začaly přibývat zakázky. Časem tak vznikl Ledertechnik. E-shop a budějcká opravna kožených výrobků.

Za zákazníky dojíždíme po celých Čechách

Hlavní sídlo má Ledertechnik v Lišově, kde se Miroslav Novák věnuje především renovaci autočalounění. Obrátit se na něj však mohou lidé s jakýmkoliv problémem, který se týká kožených výrobků. „Renovujeme boty, bundy, kabáty, brašny, doplňky. Značnou část našich zakázek tvoří autočalounění moderních aut i veteránů a pak opravy kožených sedacích souprav,” jmenuje Novák. 

Kožené výrobky na opravu mu prý posílají lidé poštou z celé republiky. V případě renovace kožených sedacích souprav vyjíždí naopak Miroslav Novák za klienty sám. „K jedné paní do Praha jezdím na pravidelnou údržbu gauče už deset let. Díky zodpovědné péči majitelky vypadá sedačka stále jako nová,” vysvětluje.

Při správné údržbě životnost desítky let

Kůže se podle Nováka bez pravidelné péče jednoduše neobejde. „Zvířecí kůže je schopna regenerace, vyčiněná kůže neregeneruje. Člověk tomu musí pomoci a není to nijak složité. Stačí správný přípravek a párkrát do roka promazat,” přesvědčuje. 

Odměnou za správnou péči je pak dlouhověkost. „Dobrou péči se prodlouží životnost až o polovinu. Pohovka může vydržet i třicet let. Naopak při nulové péči ji klidně za osm let vyhodíte,” dodává. 

Zima je ideální čas na péči o veterány

Právě nadcházející zimní období je podle Nováka ideálním časem na renovaci koženého nábytku. „O svátcích to chce mít každý doma hezké," říká Novák. „Navíc přes zimu trávíme na gaučích a pohovkách mnohem víc času než během léta," dodává, ačkoliv on sám prý tráví zimní měsíce nejčastěji v garáži. 

„Zima pro mě znamená práci na veteránech, které si jejich majitelé užívají v teplejších měsících a přes zimu dostávají potřebnou péči," vysvětluje Novák. Že netráví zimnu v leže a s nohami nahoře ho však netrápí, naopak. „Těší mě každá dobře odvedená práce, o to více u starých, s láskou udržovaných aut. Mám radost pokaždé, když pomůžu vdechnout věcem nový život," dodává Novák na závěr.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky miroslav novák, ledertechnik, kůže, renovace kůže, e-shop, oprava, motorkáři, kombinézy, Mirek Novák, veterán, Frankfurt nad Mohanem, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Bezděka

Je to pecka

Čtvrtek, 18. listopadu 2021, 18:16Odpovědět

Při správné péči slouží kožené výrobky i desítky let, říká majitel Ledertechnik Miroslav Novák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.