Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Stavba přístavní hrany finišuje. Hotovo má být na konci listopadu

Stavba přístavní hrany, kterou nechává Povodí Vltavy budovat na náplavce u Dlouhého mostu, se pomalu chýlí ke konci. Práce by měly být dokončeny na konci listopadu, vývaziště by tedy mělo začít fungovat od příští stavební sezony.

„Stavba přístavní hrany probíhá podle plánu (tedy podle smlouvy) a chýlí se ke svému konci. Stavební práce budou dokončeny ke konci listopadu tohoto roku a celé dílo bude předáno Povodí Vltavy do konce prosince,“ uvedl k harmonogramu mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Součástí přístavní hrany je také molo, které má podle mluvčího fungovat také jako chodník, který bude na obou stranách navazovat na vyhlídkové pěšiny podél řeky. Chodník tvoří kamenná dlažba a hrany dubové trámy. Svah bude z části zatravněn malými keřovými vrbami a z části jej budou tvořit schody, kterými se lidé dostanou k parkovišti, ale také pobytové schody, které budou obloženy dřevěnými fošnami.

Hrana by měla fungovat od příští stavební sezony. „Stavba umožní vyvázání menších i větších rekreačních plavidel. Přístavní hrana je rozdělena na vyšší a nižší část. Plavidla budou vyvazována přímo k přístavní hraně, kde k tomu budou v linii těsně za přístavní hranou osazeny vyvazovací prvky – 29 malých a 17 velkých pacholat,“ popsal princip fungování mluvčí Povodí Vltavy.

Náklady na vybudování jsou 25,8 milionu korun bez DPH. Povodí Vltavy je hradí z vlastních zdrojů. 

Další úprava nábřeží

Přístavní hrana ale nebude jedinou úpravou Jiráskova nábřeží. Radnice připravuje vybudování „ostrova“ u sportovního areálu SKP. Vzniknout by zde měl Sluneční ostrov s novým slepým ramenem a relaxační zónou v podobě pláží, opalovacích mol a lodních pontonů. V projektu je také nová cyklostezka.

Podklady k celému projektu chce mít město hotové ještě letos. Za předpokladu, že nevzniknou žádné komplikace, by mohlo být vše hotovo do tří let.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce

Štítky náplavka, přístaviště, České Budějovice, Jiráskovo nábřeží, Povodí Vltavy (státní podnik), Dlouhý most, Pražská konzervatoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba přístavní hrany finišuje. Hotovo má být na konci listopadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.