Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Zapomenutá kovárna podruhé

Milí přátelé, minulý díl našeho seriálu vzbudil mezi vámi poměrně velkou pozornost. Udělalo nám to radost a rozhodli jsme se napsat pokračování, ve kterém se zaměříme na osobnost kováře Caletky. Pan Caletka prožil ve své kovárně celý život a zemřel v téměř sto letech. Jsme si jistí, že někteří z Vás, kteří se pohybovali v okolí Palačáku, si ho určitě budou ještě pamatovat. V dnešním díle bychom chtěli vzpomenout dvě drobné příhody, které pana Caletku charakterizují.

Před více než dvaceti lety šel v zimě Milan Binder Lipenskou ulicí. Zrovna napadl sníh, všude lidé šornovali, aby chodníky byly čisté. I pan Caletka uklízel sníh. Jako správný kovář nepoužíval klasické koupené hrablo, ale vlastnoručně udělané. Při výrobě za dolní část použil bytelnou smaltovanou reklamní ceduli budějovického Budvaru. Cedulí Budvaru se zachovalo poměrně velké množství, tato ale byla velmi vzácná. Jednak to byl venkovní reklamní poutač, ale hlavně byla psaná v německém jazyce. Tyto cedule byly po druhé světové válce systematicky ničeny, protože byla velká alergie na cokoliv, co bylo německé. Počet dochovaných kusů je možné spočítat na prstech jedné ruky.  Milan úplně ztvrdl, když viděl, jakou sběratelskou vzácností pan Caletka šornuje. Nabízel mu peníze, nabízel mu pět nových hrabel – pan Caletka své hrablo neprodal a ani nevyměnil.

Druhá příhoda s panem Caletkou má vztah k řádovým sestřičkám, které v současné době provozují školku na začátku Lipenské ulice. V těžkých padesátých letech minulého století byly komunistickou stranou zavírány kláštery a mniši se sestrami byli internováni ve sběrných táborech. Pan Caletka se v té době nabídl, že pokud by si chtěly sestřičky u něho něco uschovat, že jim je jeho domek k dispozici. Sestry tuto nabídku využily a uschovaly u pana Caletky starou vzácnou sošku s dalšími věcmi. Po sametové revoluci, když klášter v Lipenské ulici dostaly sestry zpět, pan Caletka přinesl pečlivě zabalený balíček se všemi věcmi. Po téměř čtyřiceti letech!!! Není to úžasné?

V obrazové galerii Milan Binder připravil výběr ze smaltovaných cedulí, které jste mohli vidět v dobách minulých v budějovických ulicích.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, kovárna, České Budějovice, Budějovický Budvar, druhá světová válka, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Zapomenutá kovárna podruhé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.