Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bohatá historie, kvalitní výrobky a ruční výroba. To jsou Lahůdky Besednice

PR článek

Historie, dnes již legendární výrobny lahůdek v Besednici, začala v roce 1949. Původní výrobna lahůdek se nacházela v bývalém řeznickém krámu „U Kleinů“. Od té doby se ale mnohé změnilo. Letošní rok přinesl zajímavé novinky. O nich a také o tom, co je trápí, jsme si popovídali s vedoucí Lahůdek Besednice Pavlínou Otenšlégrovou.

V dnešní moderní a technické době se jen velmi zřídka setkáváme s ruční výrobou. Lidská práce je často nahrazována stroji a obzvláště ve velkých výrobních řetězcích. Stále se však najde hrstka společností, které si na manuální práci zakládají. Lahůdky Besednice jsou jednou z nich. „Hrdě můžeme říct, že do každého výrobku vkládáme energii i srdce,“ usmívá se vedoucí lahůdek Pavlína Otenšlégrová.

Výroba lahůdek v Besednici ale kdysi začínala úplně jinak. „Výrobna s masnou byly v jedné budově, byl zde minimální prostor, kotel a sporák byly na uhlí, na kterém se vařily brambory,“ popisuje vedoucí. I přesto zde ale dokázali připravit například 1200 chlebíčků, 300 kilogramů listového těsta nebo 50 kilo rybích oček. Během vánočních svátků se čísla několikanásobně zvyšovala a v besednických lahůdkách dokázali připravit až 25 tisíc chlebíčků nebo několik tisíc kilo bramborového salátu. A to všechno v sedmi až devíti pracovnících. Od té doby se ale na výrobně mnohé změnilo. 

„Pondělí a pátky, to jsou nejsilnější dny“

V Besednicích začíná každý pracovní den velmi brzy ráno. „Stejně jako každý pátek jsme tady už od tří od rána. Pondělí a pátky, to jsou nejsilnější dny. A děláme tak dlouho, dokud není všechno hotovo," směje se Pavlína Otenšlégrová. A co znamená mít vše hotovo? „Děláme toho opravdu hodně. Deset druhů baget, dva druhy sendvičů, děláme housky, hamburgery. K tomu 30 až 40 druhů salátů, 20 druhů pomazánek," popisuje.

V celé provozovně pracuje celkem jedenáct lidí. „Na výrobně je sedm holek, pak já, moje zástupkyně, která také vypomáhá ve výrobně, řidič a paní na úklid. Denně vyrábíme prakticky celý sortiment,“ uvádí vedoucí výrobny.

Zajeté produkty, ale i novinky

Do menších prodejen, jako je ta v Bujanově nebo Horním Dvořišti, dodávají besednické lahůdky některé saláty i v desítkách kusů. „Tam si místní pamatují, co bylo před dvaceti lety. A chtějí to,“ dodává Otenšlégrová.

Výrobna se ale nedrží jen zajetých receptů a přidává také novinky. V letošním roce jsou to například tuňákové nebo šunkové sendviče, a také minibagety. Kromě lahůdek vyrábí i různé druhý knedlíků, od kynutých až po bramborové. „A plánujeme také spuštění výroby plněných knedlíků,“ dodává Pavlína Otenšlégrová.

„Největší novinkou je ale zavedení nových etiket. Od června máme nové plastové. Každý výrobek má svoji zvláštní etiketu s názvem, my pak dotiskujeme na bílou samolepku složení, výživové hodnoty a podobně. Od října budeme mít nová potištěná víčka se závěrem a někdy v průběhu října přijdou na řadu etikety na bagetách. Pak už budeme mít ucelenou řadu nových etiket na všech výrobcích,“ dodává Pavlína Otenšlégrová.

A kde všude výrobky Lahůdek Besednice seženete? K dostání jsou v síti prodejen COOP (Tuty, Tip nebo Terno) v oblasti Českokrumlovska.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Lahůdky Besednice, lahůdky, Besednice, Jednota, výroba, etiketa, Svaz českých a moravských spotřebních družstev, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Michaliga

Až do výrobků budete vkládat opravdu jen energii a srdce bude to super. Častější závoz by mohl nahradit konzervanty a zvýrazňovače chuti...

Pátek, 5. listopadu 2021, 17:27Odpovědět

Bohatá historie, kvalitní výrobky a ruční výroba. To jsou Lahůdky Besednice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.