Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Soutěž Jihočeská sestřička vyhráli studenti, kteří za pandemie pomáhali v nemocnicích

PR článek

Pohár za absolutní vítězství v soutěži Jihočeská sestřička převzal od ministra zdravotnictví v sobotu čtyřčlenný tým studentů ze Zdravotně sociální fakulty JU, který získal nejvíc bodů ze všech 15 zúčastněných družstev z VŠ, VOŠ a SŠ. Fakulta do této soutěže, jejíž 6. ročník se konal po celý den v českobudějovické nemocnici, vyslala celkem tři týmy a ve své kategorii obsadila ještě druhé a čtvrté místo.

V soutěži změřilo síly celkem 15 týmů VŠ, VOŠ a SŠ zdravotnického zaměření. Tým č. 2 ve složení Tereza Svárovská, Dominik Král, Ilona Špirochová a Nicole Šubrová vyhrál kategorii 1 - VOŠ, VŠ a nakonec se stal absolutním vítězem celé soutěže. Děkanka fakulty Ivana Chloubová ocenila nejen vítěze, ale i členy dalších dvou týmů ze ZSF JU – ve všech totiž byli studentky a studenti, kteří na vlastní kůži pocítili ve škole i na praxích dopady pandemie ve zdravotnictví. „Jsou to ti, kteří byli v době nouze nasazeni do nemocnic a zvládali se rychle přesouvat všude tam, kde bylo aktuálně nejvíc potřeba pomoci personálu. Dokázali fungovat v náročných podmínkách, jsou vstřícní a spolehliví. Takže byť se samozřejmě radujeme i z absolutního prvenství, pro nás vyhráli všichni naši studenti,“ uvedla děkanka. Poděkovala také ročníkové vedoucí Mgr. Haně Hajduchové, Ph.D., a všem kolegyním a kolegům z Ústavu ošetřovatelství, porodní asistence a neodkladné péče ZFS JU za to, že studenty odborně připravili, ale i pozitivně namotivovali a podpořili.

Hostem slavnostního večera byl i rektor Jihočeské univerzity prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr., který byl nadšen jak z výsledků soutěže, tak z celé akce a atmosféry předávání cen. „Je to úžasná soutěž a jsem velmi rád, že máme tak schopné studentky a studenty, kteří se v budoucnosti stanou zdravotníky. Dává mi to naději, že pokud se někdy ocitnu v jejich péči, všechno dobře dopadne,“ řekl.

Celkem českobudějovická nemocnice připravila patnáct disciplín s vtipnými názvy, které připomínaly slavné filmy a seriály – takže studenti mnohdy do poslední chvíle nevěděli, co je vlastně čeká. Dveře byly označené například jmény Sestra v akci, Sběratelé kostí, Mumie se vrací, Hra o jablko, Ordinace v růžové zahradě či Alles Gute. V posledně jmenované místnosti bylo třeba prokázat znalost angličtiny či němčiny, protože úkol byl cizojazyčný: ošetřit cizince – zjistit, co mu je, a zařídit vše podstatné, než dorazí dlouho očekávaný lékař. Aby byla situace co nejreálnější, měli účinkující na sobě tyrolské kroje, případně muslimský šátek a dlouhou košili. Soutěžní klání v nemocničním areálu bylo velmi dynamické a napínavé – začalo v devět hodin a končilo před čtvrtou odpolední. Poté se studenti, pedagogové i zaměstnanci nemocnic a další hosté přesunuli do hotelu Clarion na vyhlášení výsledků, jež vzhledem k počtu a náročnosti disciplín nikdo nedokázal předem odhadnout.

Pohár absolutním vítězům předal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který se této soutěže zúčastnil jako host už potřetí. Její myšlenku označil za jeden z nejlepších projektů, který u nás byl vytvořen k propagaci povolání všeobecné sestry a zdravotníků obecně a hlavně k motivaci mladých lidí zapojit se do fungování zdravotnictví. „Myslím, že jestli nám covid přinesl něco dobrého, je to toto – zvýšila se prestiž zdravotníků i zájem o studium na zdravotnických školách. Doufám, že i tato soutěž vás utvrdila v tom, že po vašem absolutoriu půjdete pracovat do českého zdravotnictví, které to moc potřebuje,“ řekl ministr studentům v úvodu.

Jihočeská sestřička se každý rok koná v jiné nemocnici – předloni v Táboře, loni se kvůli pandemii nemohla uskutečnit a za rok je v plánu Jindřichův Hradec. „Myšlenkou akce je představit studentkám a studentům, kteří si vybrali jako svoji budoucí profesi sesterskou práci, konkrétní jihočeskou nemocnici a v ní modelací skutečných situací v reálném prostředí prověřit jejich vědomosti i praktické odborné dovednosti," vysvětlil Michal Čarvaš, zakladatel projektu Jihočeská sestřička a člen představenstva Jihočeských nemocnic. „Všem soutěžícím gratulujeme a děkujeme za účast. Bylo úžasné sledovat, s jakou vervou se studenti pustili do soutěžních disciplín," uvedl generální ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jihočeská sestřička, soutěž, studenti, Jihočeská univerzita, nemocnice, pandemie, Nemocnice České Budějovice, Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity, Adam Vojtěch, Bohumil Jiroušek, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž Jihočeská sestřička vyhráli studenti, kteří za pandemie pomáhali v nemocnicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.