Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hasiči vyjíždějí od rána k popadaným stromům. Výstraha před silným větrem trvá až do večera

, aktualizováno 21. října 2021, 16:47

Do jižních Čech dorazil silný vítr, před kterým včera varoval Český hydrometeorologický ústav. Hasiči kvůli počasí evidují zhruba 170 výjezdů Nejvíce zásahů mají na Prachaticku.

K popadaným stromům začali hasiči vyjíždět už v devět hodin ráno. „K třetí hodině odpoledne se počet výjezdů našich jednotek zastavil na téměř 170,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Nejvíce zásahů mají podle ní na Prachaticku, kde hasiči vyjížděli k padesáti událostem. Na Písecku mají 21 výjezdů a na Strakonicku a Táborsku po třiadvaceti.

V některých částech kraje dochází kvůli pádu stromů a větví k výpadkům elektrické energie. „Nejvíce poruch máme v Jihočeském kraji, kde je 12 poruch na vedení vysokého napětí a bez dodávek elektrické energie je zhruba 2 400 odběratelů. Nejpostiženější oblastí je Českokrumlovsko a potom pomezí Jihočeského kraje a Kraje Vysočina,“ informoval mluvčí EG.D pro Jihočeský kraj Roman Šperňák.

Výstraha meteorologů

Výstraha meteorologů před silným až velmi silným větrem má trvat až do dnešní sedmé hodiny večer. Místy může dosahovat rychlosti až devadesát kilometrů za hodinu, v horách až 125 kilometrů za hodinu. 

„Lidé by měli zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Omezit by také měli pohyb venku i jízdy autem, nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů,“ uvedli meteorologové.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Budějcké Drbny

Štítky počasí, výstraha, Český hydrometeorologický ústav, předpověď, meteorologové, Jihočeský kraj, vichřice, strom, okres Prachatice, okres Písek, okres Strakonice, okres Tábor, okres Český Krumlov, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči vyjíždějí od rána k popadaným stromům. Výstraha před silným větrem trvá až do večera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.