Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech zůstane, podařilo se sehnat lékaře

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku nebude muset skončit. Podařilo se najít lékaře, kteří jsou ochotni nastoupit a zajistit péči o dětské pacienty. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nemocnici v Opařanech se nedařilo sehnat kvalifikovaný personál a hrozilo to, že pracoviště kvůli tomu zanikne.

„Opařany udržíme," napsal Vojtěch. Ministr oslovil dopisem lékaře v regionu i ty, kteří právě skládají atestaci. „Nabídli jsme jim zajímavé finanční podmínky. A podařilo se nám ve spolupráci s odbornou společností najít lékaře, kteří jsou zde ochotni zajistit péči o dětské pacienty," doplnil. Česká televize uvedla, že každý lékař, který do Opařan nastoupí, dostane bonus milion korun. Na pozici ale musí setrvat nejméně tři roky.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech patří mezi pouhé tři pracoviště tohoto druhu v zemi. Před časem se stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021. Cenu uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví.

Nemocnice má 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od pěti do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky.

V Opařanech nyní pracují dvě atestované dětské psychiatričky. Obě dvě však chtějí v prosinci v Opařanech skončit. „Ředitelka a primářka Iva Hodková již před časem ministerstvu zdravotnictví oznámila, že odchází k 31. prosinci do důchodu. Stejně tak primářka Jana Holendová," řekla mluvčí DPN Opařany Jana Sosna Voňavková. Nemocnice má dvě oddělení pro děti od tří do 18 let.

Areál nemocnice je v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, což byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září 1887. Psychiatrická péče o dospělé byla roku 1924 nahrazena dětskou psychiatrií.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dětská psychiatrická nemocnice Opařany

Štítky nemocnice, správa, děti, psychiatrie, Jihočeský kraj, Opařany, lékař, pacient, Adam Vojtěch, ANO 2011, okres Tábor, Česká televize, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech zůstane, podařilo se sehnat lékaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.