Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Město chce předělat Sokolský ostrov. Naráží na své limity, odůvodňuje plánované změny

Dvě nové kavárny, toalety, koupací molo nebo zázemí pro půjčovnu vybavení pro vodní sporty. To vše by se mohlo už v příštím roce objevit na Sokolském ostrově v centru města. Ten je jedním z nejvyhledávanějších míst v Českých Budějovicích. Podle města ale nyní naráží na své limity a je proto třeba udělat změny.

Sokolský ostrov je nyní velmi vyhledávanou částí centra Českých Budějovic. Kromě dětského hřiště nabízí také velmi oblíbenou sezónní kavárnu a tenisové kurty. Už od dubna 2022 by se ale mohla tato nabídka rozšířit.

Město plánuje na ostrově vybudovat kavárny nové, přidat chce také další toalety, koupací molo nebo zázemí pro půjčovnu vybavení pro vodní sporty.  „Jedno nejoblíbenějších míst naráží na limity svého využití a město se proto rozhodlo reagovat na obrovskou poptávku tím, že rozšíříme zázemí pro návštěvníky, kteří na Sokolák přicházejí,“ vysvětluje důvody plánované změny náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Nové kavárny, nový koncept

Změna by se měla dotknout oblíbené sezónní kavárny Coffe on the go, která by měla z ostrova zmizet. Nahradit by jí měla kontejnerová sestava, která bude obsahovat kavárenský a občerstvovací prostor, technické a sociální zázemí, ale také zmiňovanou úschovnu sportovního náčiní pro zábavu na vodě i souši.

Kavárnu by mělo tvořit celkem šest kontejnerů. Dva budou sloužit jako terasa pro venkovní sezení. Z dalších dvou modulů vzniknou další veřejné toalety. „Podobnou kontejnerovou sestavu vybudoval s pomocí města SK Vodní slalom České Budějovice u vodáckého kanálu v Českém Vrbném. Jednoduchá budova, která vypadá pěkně, a přitom zcela plní svůj účel,“ popsal Thoma. Druhá menší kavárna by měla vzniknout u dětského hřiště u Dlouhého mostu. Sloužit by měla hlavně rodičům s dětmi, kteří budou využívat dětské hřiště.

Obě kavárny bude podle Thomy vlastnit město a ve výběrovém řízení najde provozovatele, kterým bude objekty pronajímat. Podle vyjádření prvního náměstka se do výběrového řízení může přihlásit i aktuální provozovatel kavárny Coffee on the go.

Vodní prvky nebo molo

Kromě kaváren chce město na ostrově vybudovat také vodní prvky v podobně pítek s mlžítkem a vodního mola u Jiráskova jezu vedle Dlouhého mostu. Celý projekt by se měl realizovat už na jaře v příštím roce. Město chce vše stihnout do následující letní sezóny.

Co říkáte na změny, které město na Sokolském ostrově plánuje?

Celkem hlasovalo264 čtenářů

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Sokolský ostrov, České Budějovice, změna, kavárna, toaleta, Juraj Thoma, dětské hřiště, Občané pro Budějovice, Dlouhý most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce předělat Sokolský ostrov. Naráží na své limity, odůvodňuje plánované změny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.