Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Téměř všechny maminky při odchodu z krumlovské porodnice kojí. Je to o individuální péči, prozrazuje lékařka

PR článek

Nejlepší vizitkou každé porodnice je spokojená kojící maminka opouštějící zařízení se zdravým miminkem. Nad republikovým průměrem v tomto ohledu vyniká českokrumlovská porodnice. Každá maminka má ke kojení jiné předpoklady, základem je proto velmi individuální a citlivý přístup, odtajňuje cestu k úspěchu zástupkyně primáře gynekologicko-porodnického oddělení Hana Bartoňová.

Letos je tomu přesně patnáct let, co získala Nemocnice Český Krumlov mezinárodně uznávanou certifikaci Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI). „Našim cílem je, aby z porodnice odcházela spokojená kojící maminka zdravého miminka. Držíme se tak deseti kroků ke kojení stanovených iniciativou BFHI,” říká zástupkyně primáře Hana Bartoňová.

Daří se, což potvrzují i statistiky. „Data za minulý rok říkají, že v den propuštění z naší porodnice výlučně kojilo 83 % maminek a 13,2 % kojilo s dokrmem. To znamená, že kojení bylo zahájeno u 96,2 % rodiček,” uvádí Bartoňová s tím, že republikový průměr je zhruba o procento nižší. 

„Možná se může zdát, že být procento až dvě nad průměrem není žádný velký úspěch, ale musíme si uvědomit, že v populaci je část žen, které kojit nemohou (ať již z důvodu infekčních nemocí nebo z důvodu trvalé léčby) a část žen, jenž prostě kojit nechtějí. Mít výsledky nad 95 % je tedy na samé hranici maxima, kterého lze dosáhnout,” přesvědčuje lékařka.

Vše začíná už před porodem

Faktorů ovlivňujících kojení je podle Bartoňové obecně mnoho a jsou velmi individuální. Základem úspěchu je však už samotný předporodní proces. „Většina budoucích prvorodiček se přirozeně velmi zajímá o porod jako takový a získáváním informací o porodu tráví hodně času. Ale jen část z nich se systematicky připravuje na šestinedělí, jehož hlavní náplní je právě kojení,” vysvětluje.

Porodnice v Českém Krumlově nabízí předporodní kurzy, kde maminky cvičí, relaxují, získávají základní informace a dostanou možnost prohlédnout si zázemí nemocnice.

Podle Bartoňové se přitom tato příprava bohatě vrátí v prvních dnech po porodu. „Téměř žádnou maminku neminou zpočátku drobné obtíže s kojením a je vhodné se na ně předem teoreticky připravit,” přesvědčuje zástupkyně primáře. „Kojení bolí. Ale jen na začátku a až všechny vstupní nesnáze pominou, většina maminek na toto období vzpomíná jako na jedno z nejkrásnějších v životě,” dodává.

Maximální kontakt maminky a dítěte

Péči v oblasti kojení zajišťují v krumlovské porodnici zkušené sestřičky z novorozeneckého oddělení. „Máme i několik porodních asistentek, které vedou kurzy pro těhotné zaměřené mimo jiné i na kojení, případně poskytují laktační poradenství,” vysvětluje Bartoňová.

Rodičky si často vybírají krumlovskou porodnici díky modernímu a vstřícnému přístupu personálu. „Metody, které se ještě někde mohou považovat za alternativní, jsou u nás standardem, říká lékařka. Patří mezi ně například tzv. bonding, tedy automatické přikládání miminka k prsu hned po narození. Personál se navíc snaží o zajištění maximálního nerušeného kontaktu maminky s dítětem a v případě, že je potřeba dokrmování, preferuje mateřské mléko nebo speciální formule. „Chceme, aby maminky kojily pravidelně, ale vždy s ohledem na aktuální potřeby dítěte,” dodává.

I alternativní porody musí mít hranice, vždy jde v první řadě o zdraví, říká lékař Martin Neruda

Kdo rodil v českokrumlovské porodnici během posledních let, nejspíš se setkal s lékařem Martinem Nerudou. U porodů je téměř denně zhruba čtvrt století a díky letitým zkušenostem ho ledacos nepřekvapí. O trendech i předsudcích, se kterými se...

Soukromý pokoj s otcem dítěte po boku

Oblíbenou a hojně užívanou službou je v krumlovské porodnici možnost tzv. rodinného pokoje. „Všechny pokoje jsou koncipovány jako dvoulůžkové a za malý poplatek se z nich stanou pokoje soukromé, na druhém lůžku tak může spát například otec dítěte a pomáhat mamince s péčí o miminko,” říká Bartoňová.

Porodnice navíc sídlí v novém pavilonu nemocnice. Moderní pokoje jsou tak vybaveny vlastním sociálním zařízením, televizí, Wi-Fi připojením, lednicí a vaničkou na koupání. Pobyt je pro rodičky zdarma. V případě klasického porodu zůstávají maminky standardně tři dny, po císařském řezu pět. 

Podpora v šestinedělí a balíček na rozloučenou 

Po odchodu maminek domů však spojení s porodnicí automaticky nekončí. „V případě potřeby se na nás mohou maminky kdykoliv obrátit. Rádi poskytneme laktační poradenství nebo půjčíme odsávačku,” ujišťuje zástupkyně primáře. „Hlavně však řešíme zdravotní komplikace jako jsou retence mléka, záněty prsu či ragády bradavek,” doplňuje.

Na cestu domů dostávají maminky od porodnice ještě dárek na rozloučenou - balíček obsahující různé slevové poukázky na dětské vybavení a brožury, jak pečovat o sebe i miminko v prvním roce života. „A v neposlední řadě dostává maminka sadu na otištění nožiček miminka. Je to taková milá vzpomínka na naši porodnici,” říká Bartoňová na závěr.

Chceme, aby se u nás maminky cítily příjemně jako doma. Základem je individuální péče a lidský přístup, říká personál krumlovské porodnice

Mezi nastávajícími maminkami mají výborné renomé. Do českokrumlovské porodnice jezdí díky tomu rodit ženy z celých jižních Čech a dokonce i Prahy. Důvod? Příjemné prostředí, individuální péče a moderní přístup k porodům. Snažíme se, aby se u nás...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kojení, příprava, předporodní kurzy, nemocnice čk, porodnice, český krumlov, porod, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Formule 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř všechny maminky při odchodu z krumlovské porodnice kojí. Je to o individuální péči, prozrazuje lékařka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.