Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé zahlcují hygienu dotazy na kontroly a karantény. Nabádá je k tomu iniciativa

, aktualizováno 10. listopadu 2021, 14:18

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje dostává od úterního rána stovky e-mailů, ve kterých se lidé dotazují na informace k provedeným kontrolám, počtu provedených kontrol nebo počtu nařízených karantén. Hygiena musí na dotazy odpovědět v zákonem stanovené lhůtě, což její práci značně komplikuje. K podobné aktivitě vyzývá iniciativa Zlatý špendlík, za kterou stojí zpěvák Daniel Landa.

Kde jste byli na kontrole 8. listopadu ve 13 hodin? Kolik jste nařídili karantén 9. listopadu? Takové dotazy dostává v posledních hodinách e-mailem Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje. Z jedné e-mailové adresy přijde podle ředitelky jihočeské hygieny Kvetoslavy Kotrbové klidně deset takových dotazů. „Jedná se skutečně o obstrukční otázky, na které bychom ale měli podle zákona o svobodném přístupu k informacím odpovědět," uvedla Kotrbová.

E-maily podle ní začaly chodit v úterý ráno. Od té doby jich na podatelnu krajské hygieny přišly stovky. „Nám to nesmírně přidělává práci. Odpovědi na ty otázky musíme dohledávat v záznamech, protože ta čísla jsou pokaždé jiná, a to opravdu není práce pro jednoho ani dva lidi. Veškerý čas nyní věnujeme epidemii koronaviru, kdy se v Jihočeském kraji dostáváme k tisícovce nových případů za den. A jen samotný proces trasování nakažených je velice náročný," řekla Kotrbová.

Budějcká nemocnice je třetí nejzatíženější v Česku. Omezí plánované výkony

Kvůli skokovému nárůstu pacientů hospitalizovaných s onemocněním covid-19 musí budějcká nemocnice omezit plánované operace o dvacet pět procent. Odkládat se podle vedení nemocnice budou takové zákroky, u kterých je to medicínsky bezpečné....

Podle hygieniků je za aktivitou lidí iniciativa Zlatý špendlík, za kterou stojí zpěvák Daniel Landa společně s týmem právních expertů. Ta na svém webu zveřejnila 8. listopadu výzvu „Zahlťme neprodleně hygieny aneb šikanou proti šikaně“, která nabádá k zasílání podobných emailů. „Prosíme každého z Vás, aby se, klidně i opakovaně, dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků. Píchněme do nich jako špendlík, ať to také cítí,“ stojí na webu iniciativy.

Podle vyjádření, které zaslal Zlatý špendlík ČTK, by nemuseli lidé k těmto krokům přistupovat, pokud by byly tyto informace dostupné na stránkách krajské hygienické stanice. „Je nešťastné, že v současné době se veřejnost dozvídá řadu důležitých informací pouze prostřednictvím sociálních sítí, například Ondřeje Dostála nebo hrstky senátorů a poslanců. Netransparentnost úřadů včetně ministerstva snižuje důvěryhodnost, jak se na oficiálních místech pracuje nejen s daty o epidemiologické situaci, ale i o tom, co se skutečně děje v nemocnicích. S čím a kde jsou pacienti hospitalizováni," stojí v prohlášení.

Hygiena se kvůli e-mailům pokusila obrátit na policii. „Nevíme ale, jestli nám to nějak pomůže. Hledáme cestu, jak na všechny e-maily odpovědět v té čtrnáctidenní lhůtě, ale máme jiné úkoly a už teď nestíháme. Pokud budou takhle chodit i nadále, zachvíli jich budou tisíce,“ uvedla Kotrbová.

Podle policejního mluvčího Jiřího Matznera policie o e-mailech ví. „Paní ředitelka s námi situaci zkonzultovala a předala nám potřebné informace. V případě, že by v e-mailech docházelo k nějakému vyhrožování, vydírání nebo například nátlaku na úřední osobu, tudíž by byla překročena hranice přestupkového nebo trestného činu, tak bychom to začali prošetřovat," sdělil.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Krajská hygienická stanice, Zlatý špendlík, Kvetoslava Kotrbová, Daniel Landa, karanténa, hygiena, špendlík, Jihočeský kraj, pandemie covidu-19, Ondřej Dostál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé zahlcují hygienu dotazy na kontroly a karantény. Nabádá je k tomu iniciativa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.