Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kybernetická bezpečnost, robotika nebo řízení sportu. Sezimácká střední nabízí obory s budoucností

PR článek

Vznikla v první polovině minulého století jako Baťova škola práce, dnes představuje jednu z nejzajímavějších pedagogických institucí na jihu Čech. Sezimácká střední kombinuje nabídku tradičních technických oborů s perspektivními programy z oblasti technologického programování, počítačové grafiky, automatizace, informačních technologií i ekonomiky. Jako jedna z prvních škol v republice umožnila absolventům maturitních oborů získat vedle maturity i výuční list a již několik let nabízí specializaci kybernetická bezpečnost.

Vyšší odborná škola, střední škola, Centrum odborné přípravy v Sezimově Ústí je komplexní vzdělávací institucí, která zajišťuje také kurzy, rekvalifikace i profesní kvalifikace pro dospělé.

Řada certifikátů z těchto programů je i součástí výuky žáků školy, kteří díky nim získávají výhodu na trhu práce.

Sezimáckou střední (oficiálním názvem Vyšší odbornou školu, střední školu, Centrum odborné přípravy v Sezimově Ústí) tvoří komplex několika moderních budov ve dvou jihočeských městech: Sezimově Ústí a Táboře. „Města jsou však propojena pravidelnými linkami městské, autobusové i vlakové dopravy,” ujišťuje na úvod docentka Lenka Hrušková, ředitelka školy.

Škola byla vždy technicky zaměřenou institucí, jejíž absolventi jsou vyhledáváni v celé republice. „Technické vzdělávací programy na Sezimácké střední zažívají v poslední době boom,” říká doc. Hrušková.

„Naším cílem je nabízet kvalitní vzdělání a veškeré edukační činnosti žákům a široké veřejnosti v moderních prostorách, za využití nejnovějších technologií, nástrojů, přístrojů a pomůcek v návaznosti na odkaz Jana Antonína Bati a v rámci idejí J. A. Komenského. I proto škola dlouhodobě sleduje inovativní trendy ve výuce a snaží se reagovat na narůstající potřebu vzdělávání odborníků, a to nejen v oblasti průmyslové automatizace a elektrotechniky, ale i v oblasti informačních technologií, které ve stále větší míře pronikají do našeho života,” dodává.

Kybernetická bezpečnost 

Sezimácká střední je také jednou z několika středních škol v České republice, které nabízí možnost studia informačních technologií se zaměřením na kybernetickou bezpečnost. „Jde o aktuální problematiku, která stále více ovlivňuje život značné části společnosti. Mladé lidi toto téma velice zajímá,” uvádí doc. Hrušková.

Škola podle ředitelky dlouhodobě sleduje inovativní trendy ve výuce IT a snaží se promptně reagovat na narůstající potřebu vzdělávání odborníků v oblasti kybernetické bezpečnosti. Od školního roku 2020/21 proto v rámci specializace Kybernetická bezpečnost škola spolupracuje s předními institucemi kyberbezpečnosti. „Studenti se seznamují s principy zabezpečování PC, počítačových sítí a kyberprostoru, učí se pohybovat v právním prostředí nebo třeba pomáhat při odvracení i řešení hrozeb  kybernetické kriminality,” popisuje doc. Hrušková.

Robotika a chytrá řešení v energetice

Významný rozkvět zažívají podle doc. Hruškové také elektrotechnické obory, konkrétně Elektrotechnika – počítače a robotika a Elektrotechnika – chytrá řešení v energetice. „Tyto obory jsou ideální volbou pro každého, koho baví počítače a přitom se nechce úzce specializovat na informační a komunikační technologie, ale využívat je v rámci aplikační sféry světa robotů a automatizovaných pracovišť,“ vysvětluje doc. Hrušková.

Velice poptávanou specializací (jak ze strany studentů, tak z firemní sféry) jsou především chytrá řešení v energetice. „Jde o jeden ze základních pilířů konceptu Chytrý region, jenž se opírá se o inteligentní řízení spotřeby energií, včetně energetického hospodaření budov a inteligentní řízení kompletního osvětlení. S vysokým nárůstem celosvětových cen energií se stává toto zaměření jedním z nejperspektivnějších témat,” doplňuje.

Brána do světa sportovního managementu

Dalším příkladem oboru s velkou odezvou z řad uchazečů je Ekonomika a podnikání – řízení sportu. „Tento program nabízí mladým sportovcům příležitost skloubit středoškolské studium s aktivní sportovní činností,” přibližuje doc. Hrušková.

Obor je přitom určený jak žákům provozujícím sport na výkonnostní a vrcholové úrovni, tak žákům, kteří sport provozují jen rekreačně. „Výuka je založena na zvládání obchodně podnikatelských a manažerských činností, včetně orientace na projektovou a zahraniční spolupráci. Důraz je proto kladen na ekonomické předměty, výuku cizích jazyků a předměty zaměřené na sport,” popisuje.

Úzké propojení s aplikační sférou

Jednou z hlavních přidaných hodnot školy jsou certifikované moduly, které zajišťují absolventům školy efektivnější uplatnění na trhu práce. V průběhu studia žáci pracují na projektech a po jejich splnění získají (spolu s maturitním vysvědčením) řadu certifikátů, které dokládají pro budoucí zaměstnavatele zcela konkrétní dovednosti absolventa.

„Z praxe dobře víme, že jsou tyto certifikáty na trhu práce velkou výhodou. Firmy a zaměstnavatelé jim rozumí a zpětně pomáhají definovat i požadované dovednosti. Od příštího roku přinesou i další výhodu pro žáky, kterou je jejich propojení s celostátním systémem uznávaných Profesních kvalifikací,“ říká docentka Hrušková.

Na úzkém propojení školy s firemní sférou si přitom na Sezimácké střední velmi zakládají. „Máme tu mnoho firem, nadnárodních, národních i regionálních, které si studenty vychovávají a podporují pomocí stipendií už od prvního ročníku. V listopadu získala naše škola 1. místo v soutěži Škola doporučená zaměstnavateli 2021,” doplňuje.

Maturita s výučním listem je skvělou vstupenkou na trh práce 

Vedle tradičních oborů zakončených výučním listem však Sezimácká střední nabízí i možnost propojení učňovského a maturitního studia. Maturitní obory s posílenou praxí nabízejí současně maturitu i výuční list, a to za 4 roky studia maturitního oboru.

„Maturitní obory s posílenou výukou praxe představují skvělou příležitost pro žáky, kteří by rádi získali maturitu, ale nejsou si jisti svými znalostmi a dovednostmi,” přibližuje doc. Hrušková. Výuční list totiž žáci získávají na konci třetího ročníku, do maturitního roku tak vstupují s čistou hlavou a jistotou již dosaženého vzdělání. Navíc, úspěch u učňovské zkoušky není podmínkou k pokračování k maturitě

Sezimácká střední je mezi širokou veřejností známa  výukou strojírenského oboru Mechanik seřizovač, jež se zaměřuje na práce na CNC obráběcích strojích. „Naši žáci se naučí programování frézovacích a soustružnických center, jejich seřizování a výrobě různých součástí. Tento obor má tradici trvající bez mála 30 let, a díky tomu můžeme našim žákům nabídnout výborné zázemí v podobě strojního vybavení školy a dílen, a znalostmi, které mohou naši učitelé žákům předat," říká doc. Hrušková. Obor je čtyř letý maturitní, ovšem s tou výhodou, že ve třetím ročníku si mohou udělat výuční list v oboru Obráběč kovů. Absolventi tohoto oboru mají podle Hruškové vzhledem k vysoké poptávce v regionu téměř jistou perspektivu uplatnění.

Odpovědí na moderní trendy ve vývoji společnosti a jejích potřeb je obor Strojírenství počítačová grafika. „Žáci v tomto oboru dostanou široký odborný základ strojírenství a počítačové grafiky, který mohou dále rozvíjet podle svých preferencí," popisuje docentka. Obor se dotýká dvou oblastí: konstrukce a designu.

Zkušenost ukazuje, že žáci, jak se postupně seznamují s odborností, se v průběhu studia vyhraní jedním z těchto směrů. Snažíme se naše žáky v tomto oboru vést k tvůrčímu přístupu v řešení problémů. Je to velmi zajímavý obor pro lidi, kteří mají chuť vymýšlet a tvořit. Naše technologické zázemí jim dá možnost pracovat na obráběcích strojích, laserových gravírovacích strojích, 3D tiskárnách a podobně. Zpětná vazba, kterou získáváme od našich absolventů říká, že se uplatňují jako konstruktéři, technologové na jedné straně a prací v reklamních agenturách, nebo jako grafici při tvorbě her," doplňuje. 

Den otevřených dveří pro zájemce o studium

Veškeré informace o studiu, včetně prohlídky školních učeben, odborných dílen, domovů mládeže a dalších prostor školy, mohou případní uchazeči slyšet 
naživo 3. prosince 2022 na Dnu otevřených dveří. Uchazeče o studium provedou po škole sami studenti. Návštěvníci se mohou těšit na virtuální realitu, roboty z našich dílen nebo prezentace partnerských firem. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky sezimácká střední, vyšší odborná škola, střední škola, centrum odborné přípravy, Sezimovo Ústí, kybernetická bezpečnost, sport, studium, maturita, Jan Antonín Baťa, Česko, Jan Amos Komenský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kybernetická bezpečnost, robotika nebo řízení sportu. Sezimácká střední nabízí obory s budoucností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.