Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kávovar si nekupujete na měsíc, sloužit může i přes deset let. Jak vybrat ten správný?

PR článek

Aby si lidé mohli dopřát každý den šálek dobré kávy, nemusí si pořizovat kávovary za desítky tisíc. Důležitý je především správný výběr a pravidelná údržba. „Kávovar si nekupujete na měsíc. Moji zákazníci je mají i dvanáct let a fungují stále perfektně,” říká majitel budějcké společnosti EspressoServis Viktor Bouša.

Za dobrým espressem či správně našlehaným cappuccinem nemusí člověk pouze do kaváren. „Už za velmi rozumný peníz se dá pořídit kávovar, který dělá dobrou kávu,” přibližuje Viktor Bouša. „Základními pilíři dobré kávy jsou čistá voda, kvalitní káva a správně udržovaný kávovar,” vysvětluje.

Problém s neodbornou pomocí

Viktor Bouša se prodeji a servisu kávovarů ve své firmě EspressoServis věnuje více než patnáct let, rukou mu tak prošly tisíce strojů, přičemž se prý často opakují stále ty stejné problémy. „Ve většině případů jde o zanedbanou údržbu. Ne vždy je však automaticky na vině majitel kávovaru,” líčí Bouša. 

Problém prý často začíná už při výběru kávovaru. „Chodí za mnou lidé, kteří koupili kávovary v obchodech s elektronikou. Zdejší prodejci přitom prodávají vše od mobilů přes notebooky, televize, vysavače a fény po kávovary. A to je špatně,” popisuje Bouše a uvádí příklad. „Nedávno se mi zákazník svěřil, že koupil kávovar, který je podle prodejce automatický, takže se nejspíš sám automaticky i čistí,” vypráví.

Kolik kapučín denně?

Při nákupu kávovaru tak Bouša radí svěřit se do rukou odborníkům. „Kávovar je investice na deset i více let, nemá cenu spěchat a vzít první nabídku, na kterou člověk narazí na internetu,” radí. Důležité je zvolit kávovar přesně podle vlastních požadavků, tedy zda jde o kávovar do domácnosti, kanceláře nebo do kavárny, kolik hodin denně by měl být v provozu a jaké jsou preferované druhy kávy, které by měl připravovat. 

Obzvláště důležitým aspektem při výběru je například kapučíno. „Při přípravě kávy se pracuje s potravinou. V případě kapučína je to navíc mléko, které se velmi rychle kazí,” říká Bouša. Mléko začne zasychat během několika desítek minut, proto se trysky musí okamžitě čistit. „Barista v kavárně čistí trysku pokaždé, než odnese kávu. Technicky vyspělé kávovary to nabízí automaticky ihned po výrobě kapučína, akci však musí potvrdit opět člověk,” vysvětluje.

Změna k horšímu není skoková

A co se stane, pokud majitelé zanedbávají údržbu kávovaru? „Existuje několik indikátorů špatného stavu kávovaru,” uvádí Bouša. Prvním z nich je pomalejší a hlučnější proces výroby kávy. „Pokud je stroj zavápněný či jinak zanesený, začne být pomalejší, hlučnější a časem se výrazně zhorší i chuť kávy,” popisuje zkušený technik. 

Péče se přitom vyplatí. „Dobrou kávu můžete dostat ze stroje za pět tisíc, když s ním máte péči. Na druhou stranu, dlouhodobým zanedbáváním můžete snadno zničit kávovar za sto a více tisíc,” připomíná Bouša.

Nebojte se zeptat

Alespoň základní péči tak vyžaduje každý kávovar, stroje se systémem na kapučíno pak obzvláště důkladnou a zákazníci si to často prý neuvědomují. „Od toho jsme tu však my, prodejci, abychom jim to vysvětlili. Nejlépe už při samotném nákupu,” vysvětluje majitel EspressoServis

Sám si na blízkém přístupu ke klientům zakládá. „Lepší jeden spokojený zákazník než deset naštvaných. Každému proto rád poradím s výběrem toho správného kávovaru, vysvětlím mu, jak se o něj správně starat a v případě potřeby později s čímkoliv pomůžu,” říká Bouša. „A tak by to měli mít všichni, kteří chtějí dělat svou práci dobře,” dodává na závěr.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kávovar, espressoservis, údržba, nákup, káva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Kávovar si nekupujete na měsíc, sloužit může i přes deset let. Jak vybrat ten správný?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.