Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ženy během vánočních svátků více podléhají stresu, častěji se také zraní, například při pečení cukroví

Říká se, že vánoční svátky jsou obdobím klidu a pohody. S tím by ale mnoho žen nesouhlasilo. Podle průzkumu projektu Česko v datech se právě ženy více stresují a častěji se zraní při výzdobě domácnosti, vaření a také se potýkají se zažívacími potížemi. V pozoru jsou také hasiči, kteří evidují každý rok požáry od adventních věnců. Naopak Silvestr byl loni díky koronavirovým opatřením nezvykle klidný.

Pro Vánoce jsou typická zranění spojená s přípravou jídla, která častěji mívají ženy. „Během vaření se podle našeho průzkumu už někdy poranilo 61 procent lidí. Častěji jsou to ženy, těch se při přípravě pokrmu poranilo 66 procent, zatímco u mužů to bylo 58 procent. Na vině často bývá manipulace s horkými plechy, práce s nožem či třeba potřísnění vařícím olejem,“ vyjmenovává Jan Marek z Generali České pojišťovny.

K nehodám ale dochází i při konzumaci pokrmů. Například s rybí kostí uvízlou v krku má podle průzkumu zkušenost již 39 procent Čechů. Záchranáři upozorňují, že může lidem ublížit i prosté přejídání. Mnoho výjezdů mají k pacientům, kteří si stěžují na bolest břicha či nevolnost.

Někdy ale není na vině ani pád, ani přejedení, ale samotné natěšené rozbalování dárků. „Naši likvidátoři z úrazového pojištění řešili skutečně výjimečnou situaci, kdy se klientka při vybalování vánočního dárku pořezala na ruce. Pod balicím papírem se totiž skrýval profesionální kuchyňský nůž. Klientka se řízla tak nešťastně, že následným léčením strávila téměř dva týdny,“ popsal Marek nevšední případ.

Pozor na zábavní pyrotechniku!

S blížícím se přelomem roku přibývá popálenin a úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou. V těchto případech je pomocníkem i mobilní aplikace Záchranka. Ta umožňuje rychle kontaktovat záchranáře a zaslat jim přesnou polohu. Nabízí také návod pro poskytnutí první pomoci a nově dokáže zprostředkovat videohovor, takže záchranáři mohou situaci lépe zhodnotit ještě před svým výjezdem.

„Nová funkcionalita, která od loňského roku umožňuje v průběhu tísňového hovoru přenášet obraz z místa události na dispečink záchranné služby, je využívána například právě u popálenin,“ vysvětluje autor aplikace Filip Maleňák.

Výskyt požárů způsobených používáním zábavní pyrotechniky dlouhodobě roste. Výjimkou byl kvůli covidovým opatřením loňský přelom roku, který byl z hlediska požárů velmi klidný. Například v Plzni měli hasiči o první noci roku 2021 jen deset výjezdů. Nejčastěji se jednalo o podpálené kontejnery nebo požáry komínů. Vše se obešlo bez zranění nebo větších škod.

Nicméně například během přelomu let 2019 a 2020 bylo od 31. prosince 20:00 do 1. ledna 06:00 ohlášeno 265 požárů, přičemž dlouhodobý denní průměr činí 47 požárů. Nejčastěji při těchto událostech hoří travní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. Poslední dobou se také zvyšuje počet požárů aut a bytů, do nichž vlétla zapálená světlice. Vyplývá to z dat, která hasiči pravidelně zveřejňují.

K nárůstu požárů dochází i během vánočních svátků. Ty mají ale jiný charakter. „Během Vánoc vyjíždějí hasiči k většímu počtu požárů v domácnostech. Za většinou z nich stojí lidská nepozornost a neopatrnost při manipulaci s otevřeným ohněm. Jedná se zejména o svíčky na adventních věncích nebo umístěné v blízkosti hořlavých materiálů a ponechaných bez dozoru. Na vině bývají také například prskavky nebo elektrické svíčky na stromečku. K celé řadě požárů ale dojde také kvůli neopatrnosti v kuchyni,” dodává Jan Marek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj Česko v datech

Štítky průzkum, úrazy, Vánoce, stres, pojišťovna, popáleniny, pečení, dárky, záchranka, požár, Česko, Jan Marek, Generali Česká pojišťovna, zábavní pyrotechnika, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Ženy během vánočních svátků více podléhají stresu, častěji se také zraní, například při pečení cukroví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.