Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Český rozhlas České Budějovice se i v roce 2022 těší na osobní setkání s posluchači u některého z koncertů ve studiovém sále U Tří lvů

PR článek

Veřejné nahrávky se každý měsíc konají ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice U Tří lvů. Koncerty nejrůznějších umělců se pak díky uvedení ve vysílání dostávají k dalším posluchačům.

Dlouhou řadu unikátních koncertů, které nahrávali rozhlasoví mistři zvuku, doplnila letos vystoupení Brněnského orchestru lidových nástrojů BROLN, speciální koncert Jana a Filipa Spálených a také listopadový výroční koncert jihočeské bluegrassové legendy – kapely SEM TAM, která letos slaví 40 let na hudební scéně.

Před každým koncertem je třeba připravit veškerou techniku - kabely, mikrofony, mixážní pulty a záznamová zařízení. U pultu, který je umístěný přímo v sále, pracuje mistr zvuku Marek Svoboda. „Tenhle pult slouží na míchání zvuku pro ozvučení zde v sále, pro posluchače, kteří sem přišli,“ vysvětluje.

Druhý mixážní pult se skrývá ve vedlejší nahrávací režii, kde ho obsluhuje Roman Kamba. „Vzhledem k tomu, že koncert budeme chtít také odvysílat, je třeba ho natočit. Tady v režii mám přivedený signál z pultu v sále a díky obrazovkám zároveň do sálu i vidím,“ popisuje.

Na obrazovkách u pultu vidí mistr zvuku několik zvukových stop. „Při zkoušce si vše nastavím, pak následuje koncert a po něm nahrávku smícháme. To znamená, že upravíme poměry jednotlivých nástrojů a stopy smícháme do jedné nahrávky. Ta se potom ještě znovu poslouchá, vybírají se ty nejlepší kousky a sestavuje se pořad pro vysílání,“ doplňuje Roman Kamba.

Příprava jednoho koncertního pořadu tak není záležitostí jen jednoho večera. „Zvlášť když je to větší kapela, tak se nahrávka míchá dva nebo tři dny. Potom se teprve dělá ten základní sestřih pro vysílání,“ potvrzuje Roman Kamba.

Mistři zvuku Českého rozhlasu České Budějovice zaznamenávají vystoupení různých hudebníků každý měsíc. Nahrávky jsou veřejné. Lidé, kteří získají místenku v soutěži na rozhlasovém Facebooku, ve vysílání nebo na rozhlasové recepci, mohou do sálu přijít a koncert si tak užít naživo. Z nahrávek posléze čerpá pořad Koncertní ozvěny od Tří lvů, který připravuje hudební dramaturg Jiří Kasal a vysílá se vždy v sobotu od 18.30 hodin.

Konkrétně koncert skupiny Sem Tam se pak bude vysílat jako Vánoční speciál, a to ve sváteční neděli, 26. prosince od 18.00 hodin.

Českobudějovický rozhlas přeje všem Jihočechům šťastný rok 2022 a těší se na setkání při některém ze zajímavých koncertů, které se v příštím roce v koncertním sále U Tří lvů připravují, ať už osobně anebo na rozhlasových vlnách na frekvenci 106.4 FM.

Ohodnoť článek

Štítky Český rozhlas, nový rok, přání, koncert, České Budějovice, hudební skupina, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český rozhlas České Budějovice se i v roce 2022 těší na osobní setkání s posluchači u některého z koncertů ve studiovém sále U Tří lvů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.