Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Teplé počasí potrvá do středy. Pak se začne ochlazovat

Nezvykle teplé počasí na začátek roku potrvá do středy. Poté se začne podle meteorologů ochlazovat. V pondělí a v úterý se teploty vyšplhají ještě nad deset stupňů, často bude pršet. Ve druhé půlce týdne už budou noční teploty klesat pod nulu, odpolední zůstanou pod pěti stupni a sněžit bude nejen na horách, ale i v nižších polohách.

Nejnižší teploty naměřili v Lednici a Vyšším Brodě

Nejvyšší teplotu, 9,6 stupně Celsia, dnes ráno podle meteorologů naměřili v pražském Klementinu, kde v průběhu noci teplota ještě stoupala. „Podobně vysoké teploty panují také na severovýchodě republiky, kde hlásí stanice Ropice 9,2 stupně Celsia a Karviná 9,1 stupně Celsia. Tady se teplota v průběhu noci příliš neměnila," uvedli meteorologové. Nejnižší teploty byly naopak na jihu Čech a na jihovýchodě Moravy. Lednice měla minus 0,2 stupně a Vyšší Brod minus 0,7 Stupně Celsia. V průběhu noci se tu podle dat ČHMÚ oteplilo až o deset stupňů.

Nadprůměrně teplé počasí bude pokračovat na začátku týdne, i když v pondělí už budou odpolední teploty nižší než o víkendu, mezi sedmi a 11 stupni. Pocitovou teplotu bude ale snižovat silnější západní vítr, na horách až 70 kilometrů v hodině. Často bude pršet, v pondělí se déšť a přeháňky objeví místy, v úterý na většině území. Sníh z hor bude rychleji odtávat. Hladiny řek, které odvádějí vodu z Krkonoš, Jeseníků a Šumavy budou stoupat a podle meteorologů mohou dosáhnout prvních a výjimečně i druhých stupňů povodňové aktivity.

Chladnější středa

Středa už bude chladnější, navíc se bude od severozápadu dál ochlazovat, sněhové přeháňky se objeví na horách a postupně i v nížinách. Ve druhé půlce týdne klesnou teploty v noci pod nulu a přes den nepřekročí pět stupňů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto dep377/ pixabay.com

Štítky meteorologové, počasí, předpověď, stupeň Celsia, Vyšší Brod, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Lednice, Klementinum, Karviná, Ropice, Morava

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Teplé počasí potrvá do středy. Pak se začne ochlazovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.