Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jižní Čechy si zaslouží velkou advokátní kancelář, říká Petr Valent

PR článek

V Českých Budějovicích funguje od 1. ledna pobočka advokátní kanceláře Arrows. Tým na jihu Čech buduje zkušený advokát Petr Valent, který se přes 13 let věnuje obchodnímu právu. Za sebou má i působení ve Spojených státech amerických. V Jihočeském kraji chce vybudovat první velkou advokátní kancelář, která nabídne komplexní služby.

Proč jste se rozhodl v Českých Budějovicích založit pobočku Arrows?
Arrows vznikla spojením tří advokátních kanceláří z Hradce Králové, Olomouce a Prahy. Jelikož se jí velmi daří a během pár let se stala středně velkou kanceláří s více než 60 právníky, všimla si jí německá poradenská skupina ETL, která zakoupila v Arrows poloviční podíl. Myslím si, že na jihu Čech chybí velká advokátní kancelář s mezinárodním přesahem, což mě na nápad založit zde pobočku Arrows přivedlo. Sám jsem se podílel na velkých kauzách a připadalo mi, že je škoda, aby místní klienti dojížděli za kancelářemi do Prahy.  

Než se dostaneme k tomu, co budete v Budějovicích nabízet, pojďme se krátce pobavit o vás. V minulosti jste sbíral zkušenosti například ve Spojených státech amerických.
Začínal jsem jako firemní právník. U toho jsem ale dlouho nevydržel, protože jsem zjistil, že chci v právu podnikat, a to jde jen jako advokát. Začal jsem spolupracovat s panem doktorem Jaromírem Bayerem, který se věnuje obchodnímu právu. To je také moje zaměření. Začal jsem u něj v roce 2009 jako koncipient a od roku 2013 jsem s ním dál spolupracoval už jako samostatný advokát. Dělali jsme největší veřejné zakázky na jihu Čech, obchodní smlouvy a další věci související s obchodem. V roce 2016 jsem odešel na rok a půl do Ameriky, kde jsem studoval americká práva. Plán byl, že tam budu podnikat v oblasti právních služeb či poradenství v mezinárodním obchodu. To se částečně podařilo, ale z osobních důvodů jsme se vrátili zpět do Evropy. Teď žijeme částečně v Rakousku, kde mám i část klientů.

Co vám rok a půl ve státech dal z pracovního hlediska?
Musím říct, že jsem se hlavně naučil víc si vážit práce v Čechách. V Americe si jako právník můžete vydělat hodně peněz, ale ta soutěživost je tam obrovská, takže to trvá déle. To, co jsem v Evropě vybudoval ve 30 letech, je tam možné třeba v 50, možná později. Je to dané i tím, že řada lidí chce žít pouze na několika atraktivních lokalitách, což podporuje již zmíněnou soutěživost. Proto je tam enormní tlak.

Vracel jste se do Česka i kvůli tomu?
Já osobně moc věřím České republice. Myslím si, že naše ekonomika v nadcházející dekádě prudce poroste a já u toho chci být. Úspěch tady je z mého pohledu reálnější.

Kde jste v Americe žil?
V Coloradu. To je skvělý stát co se týče přírody, a zároveň tam jsou milí lidé. Nevýhoda ale je, že mezinárodního obchodu je tam málo především kvůli tomu, že se jedná o vnitrozemský stát a není  tam tedy žádný přístav. Práva jsem studoval v Kalifornii, tam by to bylo zajímavější, ale opět se dostáváme k té obrovské soutěživosti a konkurenci. Navíc je to region zaměřený spíš na Asii. Život na východním pobřeží mě nelákal, protože nejsem moc městský typ.

Jaké projekty či pracovní zkušenosti jste tam sbíral?
Měl jsem představu věnovat se mezinárodnímu obchodu. To se částečně podařilo. Měl jsem klienty, kteří měli zájem exportovat zboží do Spojených států amerických. Těm jsem poskytoval poradenské služby. Pak jsem začal spolupracovat s agenturou Czech Trade či Světovou obchodní komorou se sídlem v Denveru. Z osobních důvodů jsme se ale nakonec rozhodli pro návrat do Evropy, a tak se nepodařilo úplně všechno dotáhnout.

Co následovalo poté?
Musel jsem se znovu opřít do práce. S manželkou jsme začali žít v Innsbrucku, odkud každý týden dojíždím do Českých Budějovic. To trvá od roku 2017. Začátek byl těžký, protože bylo nutné obnovit vztahy a kontakty. Zároveň jsem zkoušel najít klientelu v Rakousku, kde je velký potenciál. Je ale pravda, že Tyrolsko je hodně specifické. Je to region sice bohatý, ale hodně uzavřený. Zvenku se tam poměrně těžko prosazuje.

Z toho i vznikla spolupráce s Arrows?
Přesně tak. Zakladatelé si vybudovali mezinárodní síť a nejen v evropských státech mají spolupracující advokátní kanceláře. Když tedy jako klient potřebujete něco, co přesahuje do jiné země, řeší se to právě se spolupracující kanceláří v cizině. Tohle jsem věděl, a tak mě napadlo, že bych pro Arrows mohl shánět klienty z regionu, kde jsem působil. Spolupráce se prohlubovala a já chtěl být více součástí tohoto projektu, takže mě napadlo založit pobočku v Budějovicích. Jižní Čechy si zaslouží velkou kancelář a není špatné být první.

Z jakých oborů jsou klienti, s kterými spolupracujete?
Ti nejvýznamnější jsou z oblasti dopravy, energetiky, strojírenství a také stavební firmy. To jsou klienti z České republiky. Z Rakouska zastupuji nejčastěji zemědělce.

Jaké služby nyní poskytujete?
Dělám 13 let obchodní právo a u toho zůstávám. Poskytuji komplexní poradenství v oblasti obchodního práva. Mou specializací jsou zahraniční trhy, tedy mezinárodní obchodní transakce. Díky studiu a životu v Americe poskytuji služby i v angličtině. Hlavní myšlenkou Arrows na jihu Čech je ale rozšířit portfolio o veškeré právní obory. Arrows má přes 60 právníků po celém Česku a v Budějovicích bychom chtěli tým 10 až 20 lidí. Chceme mít specialisty na veškeré oblasti práva. Mimo jiné díky dokončení D3 se bude na tento region upírat velká pozornost a vzniká zde hodně příležitostí, např. v oblasti developmentu.

Už jste zabydlení?
Sídlíme v Pianu, kde nyní vybavujeme prostory a dolaďujeme tým. Letos chceme přijmout tři až pět junior právníků i seniorů, tedy advokátů s vyšší praxí. Arrows také vítá akvizice dalších advokátních kanceláří, na což se chci zaměřit. I přestože tady teď tým není kompletní, samozřejmě snadno zprostředkujeme kolegy z jiných poboček podle toho, kdo má na danou věc nejlepší specializaci.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Arrows, advokátní kancelář, jižní čechy, České Budějovice, právo, Jihočeský kraj, Česko, USA, obchodní právo, Evropa, Praha, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Čechy si zaslouží velkou advokátní kancelář, říká Petr Valent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.