Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Evropské divizi ruské Sberbank hrozí krach kvůli odlivu vkladů

Sberbank Europe, což je evropská divize ruské Sberbank, je podle evropských regulačních orgánů v úpadku anebo jí úpadek hrozí. Oznámila to dnes Evropská centrální banka (ECB), podle které se divizi Sberbank zhoršila likvidita kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu. Sberbank Europe sídlí v Rakousku a tamní úřad pro finanční trhy na ni uvalil moratorium, uvedla agentura Bloomberg.

ECB přijala opatření vůči Sberbank Europe a jejím chorvatským a slovinským dceřiným společnostem, když zjistila, že banka pravděpodobně nebude v blízké budoucnosti schopna splácet závazky. Sberbank Europe měla podle svých internetových stránek na konci roku 2020 aktiva v objemu 12,9 miliardy eur (zhruba 323 miliard korun).

Evropská divize Sberbank a její dceřiné společnosti "zaznamenaly významný odliv vkladů kvůli dopadu geopolitického napětí na pověst", uvedla ECB k situaci Sberbank. "To vedlo ke zhoršení její likvidní pozice. A v rámci bankovní unie neexistují žádná dostupná opatření s reálnou šancí tuto pozici na úrovni skupiny a v jednotlivých dceřiných společnostech obnovit," dodala.

Bankovní rada České Národní Banky se na svém mimořádném jednání shodla v tom, že Sberbank CZ selhává a nelze předpokládat, že by se to mohlo v dohledné době změnit. „Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě,“ ujišťuje guvernér Jiří Rusnok.

Vyvíjíme maximální úsilí, vzkázala ředitelka

Zároveň doplňuje, že se nastalé situaci ČNB od počátku intenzivně věnuje a činí kroky tak, aby dopady na klienty Sberbank byly co nejmenší. Zároveň národní banka vydala předběžná opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

„Je mi velice líto situace, které nyní čelí naši klienti, obchodní partneři i zaměstnanci. I přes úzkou spolupráci s naším akcionářem se nám bohužel nepodařilo nadále zajistit poskytování služeb našim klientům v plném režimu. Společně s našimi zaměstnanci vyvíjíme maximální úsilí k tomu, abychom překonali následky aktuální geopolitické situace a našli co nejpřijatelnější řešení pro všechny naše klienty co nejdříve," uvedla předsedkyně představenstva a generální ředitelka Sberbank CZ Marijana Vasilescu.

Spojené státy minulý týden uvalily sankce na pět největších ruských bank, včetně Sberbank a VTB. Sberbank je mezi bankami, které jsou v rámci západních sankcí odpojeny od mezibankovního systému SWIFT.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, Sberbank, krach, Evropská centrální banka, banka, ruská invaze na Ukrajinu, Bloomberg, Rakousko, Sberbank CZ, Česká národní banka, Jiří Rusnok, SWIFT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropské divizi ruské Sberbank hrozí krach kvůli odlivu vkladů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.