Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak prodat ideální polovinu nemovitosti

PR článek

Ideální polovina nemovitosti je zvláštní formou spoluvlastnictví, kdy není přesně dáno, která konkrétní půlka nemovitosti komu patří - tuto polovinu nelze na papíře nijak vyznačit či znázornit nebo v terénu ji oplotit či ohradit. Právo nemovitost užívat (a také povinnost se o ni starat, udržovat ji apod.) je pro oba spoluvlastníky rovné, totožné, tedy pro každého z nich “spravedlivě” poloviční.

Spoluvlastnictví nemovitosti vzniká nejčastěji  díky dědictví, kdy se dva sourozenci stanou spoluvlastníky domu po smrti svých rodičů, nebo rozvodu, po kterém zůstane nemovitost ve společném vlastnictví a bývalí manželé vlastní každý ideální polovinu.

Úskalí vlastnictví ideální poloviny

Je jasné, že spoluvlastnictví většinou přináší velké komplikace. Oba majitelé se musí v podstatě na všem shodnout. To výrazně ztěžuje správu a údržbu nemovitosti. Každá nemovitost potřebuje údržbu a opravy a ne vždy jsou obě strany ochotny či schopny do ní investovat stejným dílem. Problémem je také případná exekuce nařízená na jednoho spoluvlastníka - exekuční rozhodnutí se totiž uvaluje na celou nemovitost, nikoliv na její poloviční část a tím dojde k omezení majetku i druhého spoluvlastníka.

Nemovitost, která je ve spoluvlastnictví, nemůže být zastavena pro účely získání hypotéky - banky neakceptují nemovitost v podílovém vlastnictví jako zástavu. Ideální polovinu nemovitosti nemůžete ani darovat nebo prodat bez souhlasu druhého vlastníka. Ten má zároveň předkupní právo. Občanský zákoník ukládá povinnost každému ze spoluvlastníků nabídnout svůj podíl při případném prodeji druhému spoluvlastníkovi.

Je možné prodat ideální polovinu nemovitosti?

Prodej ideální poloviny možný je, nicméně je velmi problematický a spoluvlastnictví výrazně snižuje cenu nemovitosti.

Ideálním řešením je tedy zrušení spoluvlastnictví. Pokud to charakter nemovitosti dovoluje, před prodejem rozdělte nemovitost na dvě bytové jednotky a případné užívání společných prostor zabezpečte sjednáním věcného břemene. Ne vždy je ale možné nemovitost takto rozdělit. Pak se nabízí možnost prodeje ideální poloviny nemovitosti druhému spolumajiteli.

Pokud nemá spolumajitel zájem nebo prostředky, můžou se majitelé obrátit na soud se žádostí o zrušení vlastnictví ideální poloviny nemovitosti. To by ale mělo být až nejkrajnější řešení, protože je nejen časově, ale i finančně a psychicky náročné. Lepším řešením v případě nezájmu obou spoluvlastníků o odkoupení podílu toho druhého je prodej dané nemovitosti třetímu zájemci a rozdělení si získaných prostředků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemovitost, spoluvlastnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak prodat ideální polovinu nemovitosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.