Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

I senioři žijící sami se mohou cítit bezpečně. Mají pomoc NADOSAH

PR článek

Organizace ŽIVOT 90 nabízí seniorům v Českých Budějovicích službu tísňové péče NADOSAH. Ta díky speciálnímu zařízení zajišťuje vzdálenou hlasovou komunikaci s dispečinkem a včasnou pomoc v případě pádu nebo náhlého zhoršení zdravotního stavu.

Péče o stárnoucího rodiče či jinou blízkou osobu patří mezi náročnější životní období téměř každého z nás. Naštěstí existují sociální služby, které s péčí dokáží pomoci. Jednou z nich je služba NADOSAH, tísňová péče ŽIVOTa 90. Tato služba je určena všem lidem, kteří chtějí i v pokročilém věku žít ve svém domácím prostředí a cítit se tam v bezpečí.

Senioři si pomoc přivolají jedním stisknutím tlačítka

Klienti a klientky služby NADOSAH mají u sebe doma tři zařízení – vodotěsné tlačítko pro stisknutí v případě nouze, dále zařízení, které umožňuje obousměrnou hlasitou komunikaci s dispečinkem, a čidlo, které v případě, kdy delší dobu nezaznamená pohyb v bytě, samo vyšle signál na dispečink.

Jakmile senior stiskne tlačítko, nebo čidlo upozorní dispečink, pracovníci služby se přes hlasové zařízení v bytě spojí s klientem, aby zmapovali situaci a podle individuálního plánu zajistí pomoc.

„Někteří senioři si přejí nejdříve kontaktovat rodinu nebo sousedy, jiní zase preferují pomoc rovnou od naší smluvní výjezdové služby, která má navíc k dispozici klíče od od bytu, aby se v případě krizové situace pracovníci výjezdové služby dostali co nejdříve dovnitř bez nutnosti poškodit dveře,“ vysvětluje Lenka Víznerová, vedoucí tísňové péče NADOSAH.

„V situacích, kdy je senior v ohrožení života, ihned zajišťujeme pomoc záchranné zdravotní služby. Díky tomu, že jsme s klienty v pravidelném kontaktu, můžeme záchranářům poskytnout i další informace včetně zdravotního stavu,“ dodává.

Služba NADOSAH zachránila i paní Irenu

Paní Ireně je 90 let, žije sama v garsonce v Českých Budějovicích. Několikrát do týdne využívá kvůli nákupům pomoc pečovatelské služby, jinak vše zvládá sama. V poslední době se jí ale zhoršil zdravotní stav, hůře vidí, a i z toho důvodu již několikrát upadla a nedokázala sama vstát. Naštěstí ji vždy včas našla pečovatelka, ale hrozilo, že se při některém z pádů zraní nebo upadne v noci či o víkendu, kdy za ní pečovatelka nedochází. Sociální pracovnice jí proto doporučila službu NADOSAH, která funguje nonstop.

Město České Budějovice přispívá na měsíční platby každému klientovi 220 Kč.

Pracovnice služby NADOSAH paní Irenu navštívila, zjistila její očekávání a vysvětlila fungování služby. Společně se pak domluvily na jejím zavedení. Paní se také rozhodla využít možnosti uložení klíčů od bytu pro případné krizové výjezdy. Protože se někdy cítí osaměle a je ráda za každé popovídání, uvítala i pravidelné obvolávání, které je samozřejmou součástí služby.

Po několika týdnech od zavedení služby stiskla paní Irena tlačítko na náramku a tím se do několika sekund spojila s dispečinkem. Ze zařízení na zdi v bytě se ozvala pracovnice dispečinku a snažila se zjistit, co se stalo. Na dotazy operátorky ale paní Irena nereagovala a jen opakovaně volala „pomoc“!

Dle postupů nastavených v individuálním plánu péče pracovnice dispečinku kontaktovala smluvní dopravní zdravotní výjezdovou službu. Posádka ihned vyjela a do půl hodiny byla i s klíči u klientky. Na místě zjistili, že paní upadla v koupelně, byla pohmožděná a stěžovala si na bolest v boku. Přivolali proto záchrannou službu, která paní převezla na vyšetření do nemocnice.

„Na lince 155 jsme si pak ověřili, že si paní Irena při pádu naštěstí nic nezlomila a po týdnu bude propuštěna domů. Spojili jsme se proto s vnukem klientky, který za babičkou přijel a pomohl s rekonvalescencí,“ popisuje Lenka Víznerová.

Služba NADOSAH se postará o bezpečí i vašich blízkých

Organizace ŽIVOT 90 aktuálně rozšiřuje kapacitu své služby NADOSAH a využívat ji tak mohou i další senioři, seniorky nebo lidé se zdravotním znevýhodněním.

Pro aktivní klienty je k dispozici i doplňková venkovní varianta služby, která je vybavena GPS s funkcí geofence (umožňuje upřesnění lokalizace klienta nebo upozornění na situaci, kdyby se klient příliš vzdálil od svého bydliště).

V současné době službu využívá ročně přes 1000 klientů a klientek z celé České republiky.

„V Českých Budějovicích působíme již 12 let, službu neustále inovujeme a v současné době disponujeme nejmodernějšími zařízeními. Navíc město přispívá na provoz služby a na měsíční platby každému klientovi 220 Kč,” uvádí Alena Bártíková, koordinátorka služby NADOSAH v Českých Budějovicích.

Více o službě na www.sluzbanadosah.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky NADOSAH, pomoc, Život 90, senioři, České Budějovice, zdraví, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I senioři žijící sami se mohou cítit bezpečně. Mají pomoc NADOSAH  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.