Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu do konce června

Nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny po ruské invazi potrvá do konce června. Sněmovna dnes dala vládě Petra Fialy (ODS) souhlas s jeho prodloužením o dalších 30 dnů. Hlasování předcházela skoro šestihodinová debata poslanců. Dolní komora schválila pokračování nouzového stavu zejména hlasy poslanců pětice koaličních stran. Zákonodárci opozice žádost kabinetu až na jednoho z poslanců ANO nepodpořili.

O prodloužení stavu nouze ještě musí rozhodnout vláda. Celkem potrvá 119 dnů. Do července chce vláda prosadit takové úpravy zákonů ke zvládání migrační krize, aby nouzový stav už nebyl potřebný.

Pro souhlas s prodloužením nouzového stavu do konce června zvedlo ruku 80 ze 141 přítomných poslanců. Pro byli zákonodárci vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů, a také Josef Bělica z ANO. Proti byli všichni přítomní zákonodárci SPD a většina poslanců ANO. Někteří poslanci ANO se hlasování zdrželi. Opoziční hnutí ANO neprosadilo, aby nouzový stav pokračoval jen do 14. června. Pro hlasovalo42 ze 138 přítomných poslanců, proti jich bylo 87.

Hnutí ANO neuspělo ani s trojicí doprovodných usnesení. Chtělo, aby Sněmovna požádala ministerstvo vnitra o předložení migračního plánu, který by obsahoval konkrétní data a informace o pohybu a pobytu uprchlíků z Ukrajiny, včetně údajů o jejich profesích a vzdělání a o budoucích záměrech. Dolní komora zamítla rovněž návrhy s výzvami vládě, aby poslala do konce května peníze krajům a Praze za veškeré náklady spojené s uprchlickou krizí a aby řešila také "hospodářskou krizi, která se dotýká vysokých cen energií, potravin a pohonných hmot".

Prodloužení nouzového stavu do konce června je nezbytné ke zvládnutí bezprecedentní uprchlické krize, kterou vyvolala invaze Ruska na Ukrajinu, zdůvodňoval vládní žádost premiér Petr Fiala (ODS). Českých občanů se nouzový stav podle něho nadále nijak týkat nebude. Zopakoval, že o prodloužení vláda požádala Sněmovnu naposledy a že potřebná oprávnění a opatření chce během června zajistit zákonem. Ministerský předseda podobně jako ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zdůraznil, že důvodem pro nouzový stav nejsou ani nákupy bez výběrového řízení. Z ministerstev podle Rakušanova vyjádření takto vydalo peníze jen vnitro, a to zhruba 82 milionů korun k polovině května.

Předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová vinila vládu z toho, že v řešení uprchlické krize selhává a chybí jí strategie. Není podle ní například známo, kolik běženců v Česku pobývá, kolik jich chce zůstat déle nebo kolik uprchlíků se vrací na Ukrajinu. Není podle Schillerové znám ani profesní profil běženců. Předseda SPD Tomio Okamura prohlásil, že vláda chce prostřednictvím nouzového stavu posilovat svou moc a že schvaluje v utajovaném režimu použití miliard korun z veřejných peněz. Fialův kabinet je podle Okamury "vláda diletantů", která do Česka láká z Ukrajiny ekonomické migranty a nepřizpůsobivé uprchlíky, kteří nikdy nepracovali a pracovat nebudou.

Vízum dočasné ochrany v Česku dosud dostalo přes 348 tisíc běženců. Práci si podle ministerstva práce a sociálních věcí našlo přes 50.000 lidí.

Nouzový stav pro zvládání migrační vlny platí v Česku od 4. března. Koncem března Sněmovna umožnila kabinetu jeho prodloužení o téměř dva měsíce do konce května po zhruba devítihodinové debatě

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/ Petr Fiala

Štítky nouzový stav, sněmovna, vláda, Česká republika, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Ukrajina, ODS, Petr Fiala, Česko, Starostové a nezávislí, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu do konce června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.