Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Veterináři cvičili postup při nebezpečné nákaze zvířat. Na krizové situace musíme být připraveni, říkají

Jak postupovat při likvidaci vysoce nebezpečné nákazy u zvířat? To v těchto dnech procvičovali pracovníci veterinárního dozoru na jihu Čech. Kromě teoretické připravenosti si vyzkoušeli také praktický postup likvidace ptačí chřipky, afrického moru prasat nebo nákazy slintavkou a kulhavkou v hospodářství.

Cvičení probíhá tento týden v blízkosti vojenského prostoru Boletice na Českokrumlovsku. Kromě Státní veterinární správy se ho účastní také zástupci Veterinární služby resortu Ministerstva obrany. Společně nacvičují teoretickou a praktickou připravenost při likvidaci nebezpečné nákazy zvířat. Zaměřili se především na výskyt ptačí chřipky v chovu drůbeže, afrického moru prasat (AMP) v komerčním chovu prasat slintavky a kulhavky v hospodářství s chovem skotu a nález mrtvého divokého prasete s podezřením na AMP.

Praktická část cvičení probíhala v hospodářství Květušín. „Zahrnovala mimo jiné nácvik vstupu do hospodářství podezřelého z výskytu nebezpečné nákazy včetně manipulace se zvířaty, jejich klinického vyšetření a odběru vzorků," popsal tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček. Ve středu proběhl ukázkový den, kterého se mohla účastnit i veřejnost. Lidé si mohli prohlédnout vybavení pohotovostních složek nebo techniku, kterou veterináři používají k provádění dekontaminace zvířat, odchytu a imobilizaci.

„Podobná cvičení umožňují prověřit teoretickou a praktickou připravenost a spolupráci jednotlivých složek veterinárního dozoru pro případ krizových situací. Pomáhají nám také zdokonalovat pohotovostní plány a zlepšovat vzájemnou komunikaci,“ řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Podobná cvičení se pracovníkům veterinárního dozoru v předchozích letech už několikrát vyplatila. V loňském roce například likvidovali rekordní počet, celkem 48, ohnisek ptačí chřipky v chovech. Naposled bylo potvrzeno ohnisko letos v lednu v obci Klínovice na Strakonicku. „Silným důvodem pro maximální připravenost je také nákazová situace, pokud jde o AMP, který se nachází ve většině zemí sousedících s Českou republikou. V Německu a Polsku v řádu jednotek kilometrů od českých hranic,“ uzavřel Semerád.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SVS

Štítky Státní veterinární správa, SVS, veterinární dozor, nákaza, cvičení, infekční onemocnění, ptačí chřipka, Česko, Státní veterinární správa České republiky, Ministerstvo obrany České republiky, okres Český Krumlov, Boletice, Německo, Polsko, Květušín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři cvičili postup při nebezpečné nákaze zvířat. Na krizové situace musíme být připraveni, říkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.