Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jih Čech znovu zasáhnou velmi silné bouřky. Doprovázet je mají i větší kroupy

Jihočeský kraj mají dnes večer znovu zasáhnout velmi silné bouřky. Podle meteorologů mohou být doprovázeny většími kroupami a velmi silným větrem kolem 90 kilometrů v hodině. Na menších tocích může dojít k rozvodnění nebo dokonce překročení prvního povodňového stupně. Výstraha platí už od dnešní čtvrté hodiny odpoledne.

Dnešní tropické počasí mají podle meteorologů večer vystřídat silné bouřky, které bude doprovázet vítr o rychlosti až 90 kilometrů v hodině, větší kroupy a krátkodobé úhrny kolem 50 milimetrů srážek. „Na menších tocích může ojediněle dojít k překročení prvního povodňového stupně,“ uvedl ČHMÚ.

Přívalové deště mohou způsobit zatopení podchodů, podjezdů, sklepů nebo podemletí komunikací. Silný vítr může lámat větve a vyvracet stromy. „Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ uvedli meteorologové.

Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Neměli by vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst a opatrní by měli být také při řízení. „Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu nebo v aplikaci mobilního telefonu," stojí ve výstraze.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky meteorologové, výstraha, počasí, bouřky, bouřka, Česko, kroupy, Jihočeský kraj, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jih Čech znovu zasáhnou velmi silné bouřky. Doprovázet je mají i větší kroupy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.