Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na opravenou tvrz v Tiché na Českokrumlovsku poprvé mohli návštěvníci

Na opravenou tvrz v Tiché na Českokrumlovsku včera poprvé mohli návštěvníci. Rekonstrukce objektu z 13. století trvala 12 let a zajišťovalo ji sdružení Hrady na Malši. Hlavním lákadlem pro návštěvníky bude především 28 metrů vysoká hradní věž, která je nejjižnější hradní vyhlídkovou věží v České republice.

„Tichá se stane novou turistickou atrakcí v této lokalitě. Tvrz je navíc také významnou památkou. Jedná se o nový cíl, který bude lidi lákat k návštěvám této zajímavé oblasti,“ řekl produktový manažer turistické oblasti Novohradsko-Doudlebsko Michal Jarolímek.

Tvrz koupilo sdružení Hrady na Malši, které se také stará o hrady Velešín, Pořešín, Sokolčí a Louzek, společně s obcí Dolní Dvořiště v roce 2008 za 450 tisíc korun. Před tím byla tvrz součástí rozpadlého statku s troskami vraků zemědělských strojů. Když ji sdružení koupilo, existovala jen věž, poškozená poté, co se ji pohraničníci v roce 1978 pokusili vyhodit do vzduchu. Byla zarostlá, na koruně věže vyřezalo sdružení 67 stromů. Jeden ze zlomů přišel v roce 2010, kdy archeolog Tomáš Durdík našel na koruně věže zlomky středověkých kachlů. Postupně se povedlo odkrýt i sklepení či hradby.

„Hrázděné patro a krov věže byly vystavěny originálními středověkými metodami za pomoci tesařů z celé České republiky. Uvnitř se nachází expozice vybavená funkčními středověkými kachlovými kamny, nábytkem, dřevěným obložením stěn a stropu, dýmníkem a topeništěm určeným i k vaření,“ uvedl Jarolímek. Dodal, že návštěvníci budou mít možnost seznámit se se středověkou podobou tvrze prostřednictvím modelu tvrze z roku 1480 a v sedmi vitrínách přinese i výběr archeologických nálezů, například kahanu, hrnečku, mincí a kachlů.

Tvrz Tichá založil ve druhé polovině 13. století zřejmě Jan z Michalovic. Patřila i Rožmberkům, Jan Buquoy ji v roce 1789 přestavěl na pivovar. Od 50. let minulého století areál chátral. S obnovou pomohly obec Dolní Dvořiště, kraj i dotace z programu Interreg. Tvrz v Tiché je součástí Zemské cesty, která vede od Dunaje do Českých Budějovic a je na ní 17 českých a rakouských hradů. Dva kilometry od Tiché je hraniční přechod s Rakouskem pro pěší, přes léto hodně využívaný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihočeská centrála cestovního ruchu

Štítky ČR, památky, Českokrumlovsko, tichá, tvrz, okres Český Krumlov, Hrady na Malši, Česko, Dolní Dvořiště, Tomáš Durdík, Jan I. z Michalovic, Velešín, Sokoleč, Rožmberkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravenou tvrz v Tiché na Českokrumlovsku poprvé mohli návštěvníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.