Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Chorvatsko zažívá dobrý začátek turistické sezony, letošek by mohl být rekordní

Chorvatsko se po dvou koronavirových letech těší z dobrého začátku letní turistické sezony, letošek by podle zástupců místního cestovního ruchu mohl být rekordní. Do země v prvním pololetí přijelo meziročně o 120 procent více turistů.

Uvedl to Chorvatský svaz cestovního ruchu (HTZ). O prvním červencovém víkendu pobývalo v Chorvatsku na 640 tisíc turistů, což se hodnotí jako dobrý začátek letní sezony. Turistická branže předpokládá, že v červenci a srpnu se bude v této čtyřmilionové zemi u Jaderského moře denně zdržovat přes milion turistů, uvádí agentura APA.

V prvních šesti měsících roku do Chorvatska přijelo 5,7 milionu turistů, počet přenocování se pak meziročně zvýšil o 107 procent na 24,7 milionu. Čísla se přiblížila době před vypuknutím pandemie covidu-19. Počet příjezdů je na 83 procentech a počet přenocování na 94 procentech první poloviny roku 2019.

Většina přenocování připadla na hosty ze zahraničí. Z toho nejvíce trávili noci v chorvatských ubytovacích zařízeních Němci, Rakušané, Slovinci a Poláci.

Ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjacová je s dosavadními čísly spokojena. „Aktuální výsledky jsou téměř na úrovni roku 2019. Velmi nás těší velký zájem o Chorvatsko jako o jednu z nejžádanějších turistických destinací v Evropě,“ uvedla ministryně.

Chorvatsko tradičně patří mezi nejoblíbenější destinace českých turistů. Letos má být podle průzkumu Europ Assistance tato země jejich nejčastějším cílem spolu s Itálií.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Chorvatsko, turistika, cestování, cestovní ruch, pandemie covidu-19, Jaderské moře, Nikolina Brnjac, Europ Assistance, Itálie, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chorvatsko zažívá dobrý začátek turistické sezony, letošek by mohl být rekordní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.