Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyhrajte vstupenky na agrosalon Země živitelka. Výstava začíná už 25. srpna

PR článek

Největší a nejnavštěvovanější zemědělská výstava začíná ve čtvrtek 25. srpna a končí v úterý 30. srpna 2022. Není to výstava pouze pro zemědělce a odborníky, na své si přijdou malí i velcí návštěvníci – Země živitelka nabízí 6 dnů plných netradičních zážitků pro celou rodinu.

Dětský zemědělský svět

Tradiční součástí Země živitelky je DĚTSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ SVĚT. V něm se ti nejmenší stávají farmáři a mají spoustu práce. Musí usušit seno, postarat se o farmu, zorat pole, stát se na chvíli včelařem, vymlátit a semlít obilí, nebo soutěžit v řadě disciplín. Rodiče, aby se nenudili, můžou zatím posedět u dobrého vína, nebo se zapojit společně s dětmi.

Jihočeská Beef show / Rekordní množství zvířat

Všechny, kteří mají rádi zvířata, čeká opravdu nabitý program. Ve čtvrtek, a to již podruhé, probíhá na druhém předvadišti soutěžní klání ve stříhání ovcí na rychlost. Do soutěže se přihlásili muži i ženy, na regulérnost soutěže dohlédne zahraniční rozhodčí. V pátek startuje na hlavním předvadišti JIHOČESKÁ BEEF SHOW se šampionáty plemen skotu angus, limousine a dexter. Angus je opravdu obrovské zvíře, denně dokáže přibrat i více než 1,5 kilo a dospělý býk může vážit (díky svému vydatnému apetitu) až 1,3 tuny. Plemeno limousine vzniklo ve Francii v poměrně drsné klimatické oblasti. Býci můžou vážit přes 1 tunu. Plemeno dexter je naopak nejmenší evropské plemeno skotu a jeho historie sahá až do doby kamenné. Do ČR byl první import uskutečněn v první polovině roku 2012 z Dánska do chovu Karla Rodena, který dextery dodnes chová, jeho zvířata si můžou návštěvníci na agrosalonu prohlédnout, a on osobně jeden den na agrosalon přijede.

A protože šampionát hospodářských zvířat je opravdu prestižní záležitost, chovatelé si pozvali dvě profesionální „kadeřnice“ ze Skotska. Pochází ze slavných chovatelských rodin a v Česku stráví celý týden. Nejprve budou učit chovatele, jak se svými zvířaty mají správně zacházet a jak je co nejlépe na soutěž připravit. Na hlavním předvadišti skot vystřídají teplokrevní koně, ovce a kozy. Na předvadišti II. návštěvníci uvidí norické koně, kteří jsou určení pro práci v lese, a koně plemene shagya arab.  

Technické novinky roku 2022 i exkluzivní výstavní premiéry

Na živitelce má každý rok řada strojů a technologií svoji premiéru, a je to tak i letos. Návštěvníci se můžou těšit na řadu novinek roku 2022, zejména strojů tzv. smart farming neboli precizního zemědělství, kdy stroje sledují pomocí moderních technologií vlastnosti jednotlivých částí pole. S použitím navigací, dronů, senzorů a dalších chytrých vychytávek tento přístup šetří nejen peníze, ale také životní prostředí. U hlavní brány bude vystavena dvojice strojů téže jedné značky, které dělí téměř 90 let. V pavilonu C1 na hlavní trase uvidí návštěvníci staré stroje z Jihočeského zemědělského muzea.

Kvalitní české potraviny

Pavilon T1 je tradičně místem, kde se soustřeďuje nejvíce vystavovatelů zejména oboru potravinářství a většina z nich nabízí k ochutnání i prodeji kvalitní české potraviny. V pavilonu T2 má expozici například Česká zemědělská univerzita , a nebude zde chybět ani tradiční ochutnávka hmyzu.

Kulturní doprovodný program 

Pivovarská zahrada letos nabízí program pro všechny věkové kategorie. Ve čtvrtek v 10:00 začíná slavnostního zahájení agrosalonu, v pátek vystoupí například Jakub Smolík, Stanislav Hložek, Pavel Vítek, nebo Jiří Krampol s Ladislavem Županičem, samozřejmě průběžně zahrají dechovkové kapely.

Země živitelka začíná na českobudějovickém Výstavišti každý den v 9 hodin. Vstupenky se dají koupit i online, a to se slevou v průběhu celého agrosalonu. Přijeďte na Země živitelku! Více informací na www.zemezivitelka.cz a FB Výstaviště České Budějovice.

Soutěž o vstupenky 

Díky soutěži s Budějckou Drbnou může jeden čtenář vyhrát dvě vstupenky na výstavu Země živitelka. Stačí jen do pondělí 22. srpna do 10 hodin správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. Výherce bude informován emailem.

Soutěž skončila! Výherce byl informován.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky živitelka, soutěž, výstava, agrosalon, Země živitelka, vstupenka, Česko, Karel Roden, Jiří Krampol, Stanislav Hložek, Pavel Vítek, Jakub Smolík, Ladislav Županič, Česká zemědělská univerzita v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhrajte vstupenky na agrosalon Země živitelka. Výstava začíná už 25. srpna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.