Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nafukovací Mars, digitální jednohubky i pozorování noční oblohy nabízí nedělní odpoledne na hvězdárně

PR článek

Budějovická hvězdárna chystá na nedělní odpoledne rozmanitý program v rámci projektu Kul.turista. Proběhne komentovaná prohlídka výstavy snímků z kosmických sond, v planetáriu okusíte vesmírnou digitální jednohubku, na zahradě se zhmotní nafukovací model Marsu a večer přijde řada na pozorování noční oblohy u dalekohledu. Vstup na všechny části programu je zdarma.

Budějovické planetárium se účastní projektu Kul.turista, který během roku postupně představuje kulturu v různých čtvrtích Budějovic. A protože součástí srpnového dílu je i park Háječek, Hvězdárna nesmí chybět na mapě atrakcí.

Výstava snímků z kosmických sond na plotě i v hale hvězdárny zobrazuje svět asteroidů a trpasličích planet. Sondy je míjely v těsné blízkosti a někdy dokonce přistály na jejich povrchu. Na fotografiích tak pózují Ceres, Pluto, Vesta, Eros nebo Arrokoth leckdy v až neuvěřitelných detailech. Komentovaná prohlídka výstavy začíná v 16:00, rezervace míst je dostupná na stránkách projektu Kul.turista.

Rezervace míst je dostupná na stránkách projektu Kul.turista.

S kosmickými sondami se mohou návštěvníci setkat i v krátké projekci promítané na kopuli planetária, nazvané vesmírná digitální jednohubka. Fascinující pohledy do vesmíru prostřednictvím digitálního planetária startují od 15:00 do 20:00 vždy v celou hodinu. Komu by nestačil pohled do kosmu v digitální podobě, může večer od 21:00 nahlédnout i do skutečných dalekohledů (nutná rezervace předem).

Od 14:30 až do soumraku proběhne setkání s planetou Mars. V čem je Zemi podobný a v čem se naopak liší? Na velkém nafukovacím modelu krásně vyniknou detaily jeho povrchu, nejvyšší hory, hluboká údolí i krátery. A také spatříte místa, kde přistála kosmická vozítka a dozvíte se mnohé zajímavosti o rudé planetě a jejím průzkumu. S jedním marsovským roverem se budete moci dokonce vyfotit. Zažijte blízkost záhadné planety Mars!

V neděli 28. srpna na Hvězdárně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hvězdárna, kultura, akce, program, budějovice, projekt, Mars, kosmická sonda, planetárium, noční obloha, Kula, České Budějovice, Háječek, Pluto, výstava, Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nafukovací Mars, digitální jednohubky i pozorování noční oblohy nabízí nedělní odpoledne na hvězdárně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.