Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tady na jihu lidem pomůžeme, říká senátor Tomáš Jirsa

PR článek

Dlouholetého senátora a starostu Hluboké nad Vltavou Tomáše Jirsu zná na jihu Čech asi každý. Nejen proto, že Hluboká je atraktivním turistickým cílem, město se dlouhodobě rozrůstá a lidem se zde dobře žije. Senátora Jirsu znají dobře starostové jihočeských obcí, představitelé nejrůznějších spolků a sdružení, ale také občané, kteří potřebovali radu či pomoc v obtížné situaci. Zajímalo nás, jak jihočeský senátor vnímá současnou turbulentní dobu.

V čem je dnešní doba jiná, než byla před zhruba třiceti lety, kdy jste jako starosta začínal?
Tehdy byla taková pozitivní atmosféra něco vybudovat a zdálo se, že budoucnost před námi otevírá pouze nové možnosti. Měli jsme představu, že spojením se západním světem se vyřeší všechny naše problémy a že nás čekají jen příjemné věci. S odstupem je vidět, že západní svět zasažený neomarxismem a tzv. progresivismem nás vrací do témat, která se nám rokem 1989 zdála uzavřena, že se objevují staronové hrozby a že o naši spokojenou budoucnost budeme opět muset zápolit.

Máme se bát, že nebude dost energie, potravin, že nám hrozí válečný konflikt? Tak to myslíte?
Všechno záleží na nás. Jsme země, která více elektrické energie vyrábí, než spotřebovává, a kdybychom na burze prodávali jen naše přebytky a stát byl stoprocentním vlastníkem ČEZu, současné problémy s drahou energií bychom neměli. Stejně tak v době nastupující energetické krize musí být stát schopen zajistit svým občanům dostatek potravin. Což je o to těžší, že bruselský Green Deal, proti kterému dlouhodobě vystupuji, pokračuje i v agro-sektoru. Na jedné straně nutí zemědělce vybíjet stáda dobytka a na druhé zakazuje hnojit umělými hnojivy, která se navíc vyrábějí výhradně z plynu. To je smrtící kombinace. Ukazuje se také, že závislost na dovozech potravin v této době je velmi křehká až nebezpečná. Musíme proto maximálně podpořit naši vlastní potravinou soběstačnost. To beru jako úkol. Přímý válečný konflikt nám snad nehrozí, ale ekonomický kolaps v naší blízkosti může vytvořit nové hrozby. Ukazuje se, že jediným řešením je obnova národního státu jako instituce, která pomůže občanům překonat obtíže a také garantovat jejich práva a svobody.

My přeci svůj stát máme, minimálně od roku 1918. Nebo ne?
Je rozdíl mít stát a státnost. Můžete mít stát a nemít státnost nebo naopak nemít stát, ale mít povědomí o své státnosti tak, jak jsme to vnímali v pobělohorské době. Státnost je totiž schopnost rozhodovat samostatně na svém území. Stát je jediná instituce, která má legitimní nástroje, jak v zájmu občanů zakročit. A v turbulentním světě, kdy se mění globální politická situace, přestávají být často nadnárodní struktury funkční tak, jak to předpověděl Henry Kissinger v dubnu 2020 ve svém článku ve Wall Street Journal o neodvratné změně světového řádu. I proto mi připadají zajímavé například aktivity Svatováclavské společnosti, která právě 6. září pořádá ve Strahovském klášteře na Hradčanech Setkání k obnově české státnosti, kde chce toto téma pojmenovat.

Lidi ale pálí konkrétní věci jako třeba problémy s bydlením, což je vážná překážka zejména pro mladé...
Souhlasím. Složitá dostupnost vlastního bydlení je pro mladou generaci obrovským problémem. Tržní cena nových bytů, daná předchozím trvalým růstem cen nemovitostí, často odsoudila mladé lidí k dlouhodobému soužití s rodiči. Ukazuje se, že při absenci rozumné státní bytové politiky, jediným subjektem, který může pomoci, je obec. A tou schůdnou cestou je družstevní bydlení, kdy obec dá k dispozici pozemky, na kterých se pak realizuje družstevní výstavba. Výsledkem je pak nižší cena bytu, dostupnost i při částečné splátce celkové ceny bytu i fakt, že družstevník sám nepřijde do styku s bankou, aby procházel torturou prokazování vlastní ekonomické způsobilosti. Před dvaceti lety jsme s účastí města začali výstavbu družstevních bytů na Masarykově ulici. Na Budějovicku pak takto postavili přes 300 družstevních bytů ve spolupráci s bytovým družstvem Novostav.

Dlouhodobým jihočeským problémem jsou dálnice. Máte představu, kdy budou?
Jihočeskému kraji dlouhodobě chybělo napojení na celostátní dálniční síť, které bylo brzdou nejen hospodářského rozvoje kraje, ale i jeho turistického ruchu. Situace se částečně změnila zprovozněním úseku dálnice D3 z Mezna do Českých Budějovic. Díky dlouhodobému úsilí i Sdružení pro dálnici, jehož jsem členem, by během čtyř let mohl být hotov celý úsek D3 až na státní hranici v Dolním Dvořišti. Také se podařilo rozhýbat stavbu dálnice kolem Budějovic a naplno se staví i tunel, takže Budějovice by se měly dočkat obchvatu v roce 2024. Pokročilo se i s úseky ve Středočeském kraji, kde stavba pěti úseků by mohla začít do dvou let. Dostavba dálnice D4 je realizována v rámci PPP projektu, kde nových 32 km do Mirotic by mělo být zprovozněno v roce 2026. Dálnice do jižních Čech jsou prioritou a jejich dostavbě se chci věnovat i v následujících letech.

Jižní Čechy jsou také Šumava, kterou poslední dobou čím dál více ponechávají správci národního parku v tzv. bezzásahovosti. Co s tím?
Myslím, že jsem dlouhodobě znám svým kritickým postojem k tzv. "moderní ochraně přírody" zaváděné v posledních letech ekologickou lobby. Ve jménu eko-ideologie necháváme záměrně uschnout tisíce hektarů vzrostlých lesů žírem kůrovce. A kůrovcem napadené stromy z okolních lesů pak rozvážíme po celé republice a divíme se, že máme všude kůrovcovou kalamitu. Nesmyslný bezzásahový režim vede nejen k přímě ztrátě lesa, ale také jeho mimoprodukčních funkcí, jako je zadržování vody v krajině, produkce kyslíku, přirozené ochlazování vytvářením stínu a ochrana půdy. Chystám proto změnu zákona o národních parcích, kdy navrhuji zrušit "gumový" a bezobsažný termín "ochrana přírodních procesů, který přímo způsobil nešťastné usychání lesů na Šumavě.

Život v každé obci si nelze představit bez jejích spolků. Jakou roli mohou podle vás hrát dnes?
Spolky dělají život v obci pestřejší a lidé v nich mají k sobě blíž. Snažím se je podporovat dlouhodobě. Spolupracuji například s Obcí baráčníků v Týně nad Vltavou, se seniory v Prachaticích, s hasiči v Benešově nad Černou se spolkem propagující hrady na Malši a mnoha dalšími. Navíc v této těžké době spolky představují první záchrannou síť pro každého ze svých členů, kdo se ocitl v problémech. O to víc roste jejich význam. V této době musíme spojit síly lidé, spolky, obce i kraj, abychom celou situaci zvládli. A řekli jsme si společně s hejtmanem Martinem Kubou, že tady na jihu lidem pomůžeme. Hezký je příklad Obce baráčníků, kteří již od roku 1873 podporují vlast, českou řeč a naše tradice. Je povznášející, když na mnohdy staletých praporech čteme hesla o lásce k vlasti a podpoře národa. Všichni cítíme, že zejména dnes jsou zásady baráčníků více než potřebné pro nás všechny.

Webové stránky: tomasjirsa.cz
Facebook: Senátor Tomáš Jirsa


Objednatel: ODS Zhotovitel: ODS

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Tomáš Jirsa, Hluboká nad Vltavou, senátor, rozhovor, Jihočeský kraj, dálnice, Česko, jídlo, les, České Budějovice, ODS, Henry Kissinger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tady na jihu lidem pomůžeme, říká senátor Tomáš Jirsa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.