Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Město podpoří Kubův plán pomoci s energiemi. Vyčlenilo 36 milionů korun

České Budějovice podpoří program, jejž připravil Jihočeský kraj na podporu obyvatel regionu ohrožených vysokou inflací a nárůstem cen energií. Záměr v debatě kritizoval zastupitel a poslanec STAN Viktor Vojtko i zástupci Pirátů, HOPB nebo KSČM. Pro návrh hlasovalo 32 ze 37 přítomných zastupitelů, tři byli proti, dva se zdrželi.

Kraj chce mezi Jihočechy rozdělit přibližně 250 milionů korun. Peníze uvolní pro děti a starobní a invalidní důchodce, kteří budou splňovat kritéria. Program, s nímž přišel jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), schválili jihočeští zastupitelé. Část peněz dají obce ze svých rozpočtů. Uchazeči mohou o jednorázový příspěvek žádat od září.

Kuba na zastupitelstvu řekl, že zatím všechna zastupitelstva v okresních městech záměr kraje podpořila, zmínil Český Krumlov, Jindřichův Hradec nebo Prachatice. Kraj vyhradil pro děti asi 170 milionů, pro seniory 70 milionů. Kuba je přesvědčen, že suma 250 milionů, kterou kraj vyhradil, se nevyčerpá. Záměr kraje zkritizoval poslanec STAN Viktor Vojtko.

Někteří plán kritizovali

„Je to politicky legitimní, ale nezvyklé. A má to svá rizika. Program vykazuje několik problémů. Zvolená hranice příjmů je neodpovídající realitě. Hranice nastavené u seniorů neodpovídají (zamýšleným) třiceti procentům populace. Nejsou tam zahrnuté valorizace (důchodů). A je otázka, nakolik jsme připraveni tohle administrativně zvládnout," řekl Vojtko. Odhadl, že jen pro seniory bude potřeba 240 milionů korun a že to pomůže nejvýš deseti procentům jihočeských seniorů.

Výhrady měli i zastupitelé Zuzana Kudláčková (Piráti), Martin Pikous z HOPB nebo jeho bratr Jan Pikous z KSČM, který řekl, že Kuba si na této podpoře dělá kampaň do komunálních voleb. Podrobné informace o podpoře obsahují čtyřstránkové noviny, které chodí lidem do schránek a jejichž součástí je informace, kdo je za ODS kandidátem na budějovického primátora. Proti návrhu nakonec hlasovali Jan a Martin Pikousovi a Martin Pražák z HOPB.

Kuba kritiku odmítl. „Jsem hejtman, který zažil nejvíc krizových štábů v historii, máme je každých 14 dní. Ta situace je tak komplikovaná, že bychom pomoci měli. Odmítám být hejtmanem, který bude říkat: státe, dej nám na to. Hospodaříme dobře, příjmy ze sdílených daní máme za prvních osm měsíců roku zhruba o 750 milionů vyšší, než jsme čekali, a přijde nám velmi korektní se s tou nejzranitelnější částí (společnosti) o to podělit. Úroveň (podpory) jsme hledali s lidmi z Člověka v tísni, se sociology. Ani nemám z terénu od seniorů informace, že by ta částka byla nastavená nízko," reagoval Kuba. Dodal, že kraj je připraven sumu pro seniory navýšit. Podle Kuby jsou už tři telefonní linky pomoci na krajském úřadu vytížené, obsluhuje je pět zaměstnanců.

Pomoc pro děti a důchodce

Kraj chce přispět dětem z rodin, které mají v přepočtu čistý měsíční příjem do 13 tisíc korun na jednoho člověka. V případě manželů, kteří mají tři děti, musí být součet příjmů do 65 tisíc korun. Kraj v takovém případě každému z dětí ve věku od tří let do ukončeného středoškolského vzdělání přispěje jednorázově částkou 4000 korun na libovolnou aktivitu. Pro děti do tří let pak kraj uvolní 4000 korun, s nimiž může rodina libovolně nakládat. Stejnou podporu pak získají děti do osmi let, na něž rodič pobírá příspěvek na péči. I v těchto dvou případech musí žadatelé splňovat kritérium měsíčního příjmu do 13 tisíc korun na člověka.

U starobních nebo invalidních důchodců chce kraj na podpoře spolupracovat s obcemi. Samostatně žijící senioři s čistým příjmem do 16 tisíc mají nárok na jednorázový příspěvek 4000 korun. Pokud důchodce žije s partnerem, získají podporu v případě, že průměrný měsíční průměr na jednoho člověka činí 12 tisíc korun. Každý takový senior může získat 3000 Kč. Nárok na podporu však nemá člověk v důchodovém věku, který je stále zaměstnán. Důchodci budou o příspěvek žádat u svých obcí, kterým kraj pak 50 procent uhradí.

Město vyčlenilo 36 milionů koru

Město začne přijímat žádost od 15. září. Podat je bude možné až do 31. prosince s tím, že hodnocení a vyplácení příspěvků bude průběžně probíhat do konce ledna 2023. Žádosti mohou lidé podávat prostřednictvím datové schránky, e-podatelnou nebo osobně na přepážkách v přízemí budovy magistrátu.

„Máme pro tyto účely v rozpočtu města již vyhrazenu částku 36 milionů korun. Z toho příspěvek na děti do 3 let nebo děti pobírající příspěvek na péči do dovršení 8 let věku je přibližně 4 miliony korun a příspěvek na seniory 32 milionu,“ uvedl primátor Jiří Svoboda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky hospodářství, energie, peníze, České Budějovice, Kuba, Viktor Vojtko, Občané pro Budějovice, KSČM, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Jihočeský kraj, ODS, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město podpoří Kubův plán pomoci s energiemi. Vyčlenilo 36 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.