Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeský kraj má nové kulturní památky. Titul získala budova nádraží nebo šibenice

Jihočeský kraj má pět nových památek. Titul má nové například budova nádraží v Českých Budějovicích nebo základní škola v Dukelské ulici. Ze starších staveb je to potom bývalý renesanční hospodářský dvůr nebo pozůstatky šibenice. Titul kulturní památky znamená podle ředitele Národního památkového ústavu především určitou prestiž.

Na jihu Čech je nyní 5095 kulturních památek. Nyní k nim nově patří hlavní nádraží v Českých Budějovicích a budova základní školy v Dukelské ulici. Kromě toho také vesnická usedlost ve Vodicích u Lhenic, bývalý renesanční hospodářský dvůr v Milenovicích nedaleko Protivína a pozůstatky šibenice v Rožmberku nad Vltavou.

Nové kulturní památky vyhlašuje Ministerstvo kultury České republiky na základě podkladů od Národního památkového ústavu (NPÚ). Benefitem k titulu je pro majitele bezplatná odborná konzultace s odborníky při péči o nemovitosti nebo možnost využít finance z dotačních programů. „Titul kulturní památky znamená především určitou prestiž, která deklaruje výjimečnost dané stavby v rámci souboru podobných staveb v České republice,“ doplňuje Daniel Šnejd, ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Českých Budějovicích. 

Vybrané památky

Budova vlakového nádraží prochází nyní rozsáhlou rekonstrukcí. Podle památkářů patří k nejvýraznějším stavbám počátku 20. století na území města. „Nejhodnotnější je z našeho pohledu míra dochování historických konstrukcí jako jsou štukové výzdoby a celková podoba fasád,“ uvádí Jana Štorková z českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu.

Základní škola v Dukelské ulici má podle památkářů z velké části autenticky dochované historizující úpravy fasád i celkové hmoty. Zachovalo se také dispoziční řešení budovy a historické konstrukce v podobě schodiště s kovovým zábradlím, reprezentativních prosklených dveří či štukové výzdoby vstupních vestibulů. „Nemůžeme opomenout ani její urbanistické začlenění do budějovické sídelní struktury města v blízkosti historického jádra, v těsném sousedství dalších školních budov,“ dodává Štorková.

Dalších nově jmenovanou kulturní památkou je rožmberská šibenice, která má dochovanou velkou část nadzemních konstrukcí, ale je také velmi autentická. Podobných staveb eviduje NPÚ jen pět, z toho dvě jsou v jižních Čechách. Autenticitou se vyznačuje také usedlost Vodice u Lhenic. „Usedlost ve Vodicích je příkladem usedlosti méně majetné společenské vrstvy vesnice, zřejmě chalupníka. Svojí jednoduchostí s minimem zdobných prvků vytváří kontrast s okázalostí uzavřených usedlostí obklopujících zdejší náves,“ prozradila Jana Štorková.

Poslední kulturní památkou je bývalý renesanční panský hospodářský dvůr v Milenovicích u Protivína. Areál vznikl pravděpodobně v 80. letech 16. století. Nejhodnotnějším a unikátním objektem ve dvoře je severní stodola odpovídající renesančnímu původu areálu dle dochovaných konstrukcí a prvků, areál ale výrazně zhodnocují pozdější hospodářské budovy tvořící zázemí dvora, zejména budova stájí. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPÚ

Štítky kulturní památku, Národní památkový ústav, České Budějovice, Jihočeský kraj, kulturní památka, základní škola, hospodářský dvůr, Česko, Lhenice, Protivín, Milenovice, Ministerstvo kultury České republiky, Rožmberk nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj má nové kulturní památky. Titul získala budova nádraží nebo šibenice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.