Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Umělá inteligence analyzuje středověké památky v česko-bavorském příhraničí

PR článek

Středověké vesnické sakrální památky v česko-bavorském příhraničí jsou neprávem opomíjenou součástí staletého kulturního dědictví regionu. Společný přeshraniční tým složený z vědců z Jihočeské univerzity (JU) a z Technische Hochschule Deggendorf (THD) se rozhodl tento fakt změnit a vzal si k tomu na pomoc umělou inteligenci.

V rámci projektu byl vytvořen specializovaný tým s historicko-informatickým zaměřením, tvořený studenty a vědeckými pracovníky. Tým vědců vytváří informační systém, jehož cílem je přiblížit tyto památky veřejnosti. Systém bude obsahovat textové i vizuální informace o jednotlivých památkách, které dosud nebyly na internetu dostupné, a bude volně přístupný přes webové stránky. Systém přiblíží kulturní i duchovní hodnoty, které tyto památky představují. Data shromážděná ze specializované literatury budou částečně automaticky naimportována do nejznámější digitální encyklopedie lidstva – Wikipedie a dále vydána prostřednictvím elektronické publikace přeložené do více světových jazyků.

Tým dále vyvíjí řešení typu deep learning pro zpracování a identifikaci fotografií těchto sakrálních objektů. Kromě získání nových informací může běžný uživatel systém využít k identifikaci objektu a míst na neznámých fotografiích. Skupina vytváří v evropském i světovém měřítku zcela ojedinělou datovou sadu, která umožní automaticky rozpoznávat jednotlivé detaily exteriéru a interiéru stavby (jako např. oltáře, sochy, fresky, pilíře, klenbu atd.) na předložených fotografiích. Datová sada bude následně použita k vývoji matematických modelů založených na implementaci hlubokých neurálních sítí, které dokáží identifikovat detaily a objekty na fotografiích s přesností blízkou člověku. Uživatel přes intuitivní webové rozhraní či mobilní aplikaci nahraje fotografii celku či nějaké části neznámé sakrální stavby a umělá inteligence sama rozhodne, o který objekt a místo se jedná.

První výsledky projektu byly již přijaty pro prezentaci na mezinárodní vědecké konferenci.

Ohodnoť článek

Štítky umělá inteligence, památky, středověk, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělá inteligence analyzuje středověké památky v česko-bavorském příhraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.