Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Speciální vlak tažený historickými lokomotivami vypravila z Prahy Žilinská univerzita

PR článek

Katedra železničnej dopravy Žilinskej univerzity vypravila při příležitosti 70 let založení katedry speciální vlakovou soupravu, která dovezla ve dnech 31. 9. až 1. 10. 2022 pozvané hosty, zástupce univerzit, absolventy i železniční nadšence z Prahy do Žiliny. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích je jednou z partnerských vysokých škol Žilinskej univerzity, proto byli zástupci Katedry dopravy a logistiky VŠTE pozváni na slavnostní galavečer v Žilině. Jedním z účastníků byl doc. Ing. Ján Ližbetin, PhD., který je absolventem Žilinskej univerzity a aktuálně působí na VŠTE.

Vlak tažený nejmodernější elektrickou lokomotivou Siemens Vectron vyrazil v pátek odpoledne z pražského Hlavního nádraží do Bratislavy, kde souprava „přenocovala“. Z Bratislavy přes Zvolen do Košic vlak tahala historická lokomotiva „Bardotka“, z Košic do Žiliny ji vystřídala historická lokomotiva „Bobina“. „Byl to mimořádný vlak tažený mimořádnými lokomotivami. Během jízdy k hostům promluvil vedoucí Katedry železniční dopravy, doc. Kendra, jakož i děkan Fakulty provozu a ekonomiky dopravy a spojů, prof. Poliak. Ve společenském voze vlaku proběhlo během jízdy také jednání jednotlivých hostů v rámci mezinárodní vědecké konference Horizonty železniční dopravy, kterou Katedra železniční dopravy pořádá pravidelně a které se pravidelně účastní i pracovníci Katedry dopravy a logistiky z VŠTE. Cesta byla dlouhá, do Žiliny jsme dorazili v sobotu večer. Na nádraží v Žilině nás čekal pan rektor a paní prorektorka Žilinskej univerzity, kteří přivítali hosty a pozvali nás na raut,“ uvedl doc. Ing. Ján Ližbetin. V rámci slavnostního večera byli oceněni bývali zaměstnanci a dlouholetí spolupracovníci. Byl mezi nimi také doc. Ing. Rudolf Kampf, Ph.D., MBA z Katedry dopravy a logistiky VŠTE, který byl oceněn plaketou za rozvoj pedagogické a vědecko-výzkumné činnosti.

Spolupráce mezi VŠTE a Katedrou železničnej dopravy Žilinskej univerzity probíhá hned na několika úrovních. Akademici z obou vysokých škol jezdí vzájemně na státnice a jsou členy komisí pro dizertační zkoušky, docent Ližbetin a další akademici jsou odbornými školiteli. Katedra železničnej dopravy má laboratoře, kde si zájemci mohou vyzkoušet řízení železničního provozu, a v kterých naši studenti absolvovali exkurze. Obě školy mají za sebou také spolupráci na několika publikacích a zástupci Žilinskej univerzity se pravidelně účastní mezinárodní vědecké konference LOGI. „S Žilinskou univerzitou máme dobrou spolupráci, jsme její absolventi. Docent Stopka, doktor Ľupták, doktorka Stopková i já jsme tam působili jako doktorandi nebo jako akademičtí pracovníci. Byla to historicky první katedra, která byla založena v rámci Vysoké školy železniční v Praze, později Vysoké školy dopravní. Původně byla v Praze, oddělila se od ČVUT a v letech 1960 až 1962 se přestěhovala do Žiliny,“ vysvětluje docent Ližbetin.

Samotná cesta vlakem byla lákadlem nejen pro akademiky se zaměřením na železniční dopravu, ale také pro všechny nadšence a fanoušky vlaků. Souprava byla rozdělena na několik částí: VIP pro pozvané hosty, restaurační vůz se společenskou částí, lehátkové vozy pro hosty a klasické sedadlové vozy pro bývalé absolventy a fanoušky, kteří se mohli na jízdu zaregistrovat.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky VŠTE, škola, vysoká, vlak, železnice, doprava, spolupráce, univerzita, Praha, Žilina, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, vysoká škola, Žilinská univerzita v Žiline, České Budějovice, Bratislava, Košice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální vlak tažený historickými lokomotivami vypravila z Prahy Žilinská univerzita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.