Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cenu za architekturu získala stavba na jihu Čech. Majitelé na ní pracovali několik let

Více než dvě stovky staveb, které se účastnily sedmého ročníku České ceny za architekturu, nechali za sebou manželé Jiří a Barbora Weinzettlovi z Atelieru 111 architekti. Jejich stavba rodinného Domu Na Kozině v Trhových Svinech ohromila porotu natolik, že získala hlavní cenu v této prestižní soutěži. Ve finále nebyli ale jediní se stavbou z jihu Čech. Do užšího výběru se dostaly také přístavba Jihočeské vědecké knihovny, Pavilon Z na budějckém výstavišti nebo stezka kolem rybníku Olšina.

Letošní ročník České ceny za architekturu se konal posedmé. O hlavní cenu se ucházelo celkem 201 staveb, které byly dokončeny v posledních pěti letech. V červnu 2022 vybrala Česká komora architektů 29 prací, ze kterých poté mezinárodní porota určila pět finalistů.

Slavnostní vyhlášení proběhlo včera v Praze. Hlavní cenu si nakonec odnesli Jiří a Barbora Weinzettlovi z Atelieru 111 architekti za návrh rodinného Domu na Kozině v Trhových Svinech. Jde o stavbu, která propojila dva sousední domy určené k rekonstrukci domem třetím. Podle odborné poroty jde o výjimečný architektonický počin.

„Celek se skládá z několika původních vesnických domů. Dva z nich byly propojeny a stal se z nich byt, v menším na druhé straně bloku je nyní garáž a hobby dílna. Výborně proporčně řešené hmoty spojují tři malé dvorky. První z nich je vstupní patio – klidné a intimní. Druhý je rozšířením obývacího a jídelního prostoru spojeného úzkým průchodem se třetím a největším – zelenou zahradou,“ popisují Dům na Kozině porotci.

Kromě mnoha dalších aspektů porota vyzdvihla také to, že se autoři domu snažili o udržitelnost. „Všechny nové prvky dosahují současných standardů. Historické zdi byly izolovány pouze v nejnutnějších částech, přičemž byla zachována jejich přirozená struktura viditelná všude, kde to bylo možné. Vzhledem ke staletím, která tyto materiály vydrží, a zdrojům ušetřeným rekonstrukcí namísto demolice můžeme hovořit o skutečné udržitelnosti,“ stojí v hodnocení poroty.

„Prožívá to s námi celá naše rodina“

To samozřejmě velmi potěšilo autory domu, kteří se soutěže účastnili už v roce 2019 a 2020. Vždy se dostali mezi finalisty, v roce 2020 dokonce bojovali ve finále se dvěma stavbami. „Máme ohromnou radost. Vítězství v podle nás nejprestižnější české soutěži je krásné, o to víc, když získáte hlavní cenu. Je to asi nejvíc, čeho u nás můžete dosáhnout,“ řekl redakci autor domu architekt Jiří Weinzettl. „Je to pro nás o to cennější, protože je to vlastně dům, ve kterém žijeme. Prožívá to s námi celá naše rodina, která nám během realizace ohromně pomáhala,“ dodala jeho manželka Barbora Weinzettlová.

Na domě pracovala dvojice architektů několik roků. Jen samotná stavba jim zabrala zhruba šest let. Na všem totiž pracovali o volných chvílích. „Vše jsme dělali svépomocí, neměli jsme žádného generálního dodavatele,“ vysvětlil Weinzettl, který se v Trhových Svinech narodil. Jeho manželka Bára pochází z Ledenic, k jižním Čechám tak mají oba velký vztah.

Úspěch jihočeské architektury

Do finále se kromě Domu na Kozině v Trhových Svinech dostala také stavba Pavilonu Z od Ateliéru 8000. V užší nominaci byly potom další stavby z jihu Čech, a to přístavba Jihočeské vědecké knihovny, kterou navrhnuli architekti z ateliéru Kuba & Pilař architekti a stezka okolo rybníku Olšina od Studia Reaktor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alex Shoots Buildings, Ondřej Bouška, BoysPlayNice | Zdroj Česká cena za architekturu

Štítky česká cena za architekturu, Česká komora architektů, cena, dům na kozině, atelier 111 architekti, architektura, Česko, dům, architekt, Jihočeská vědecká knihovna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu za architekturu získala stavba na jihu Čech. Majitelé na ní pracovali několik let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.