Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zoologická zahrada v Táboře zachránila přes dvě desítky kůzlat, kterým hrozila zbytečná smrt

Celkem pětadvacet mladých kozlíků vymírajícího českého plemene se nedávno podařilo zachránit táborské zoologické zahradě. Mláďata z jedné kozí farmy byla odsouzena k předčasnému usmrcení kvůli svému pohlaví. Ředitel táborské zoo upozorňuje, že zbytečné usmrcování samců je zcela běžnou praxí tuzemských farem.

Přestože jsou mladí a zcela zdraví, život nově narozených kozlíků na mnoha českých farmách nemá hodnotu. Navíc je velmi krátký a krutý. Krátce po porodu jsou totiž odebráni matkám, usmrceni a následně spáleni v kafilerii. A právě táborské zoologické zahradě se nyní podařilo před takovým osudem uchránit celkem pětadvacet mladých kozlíků.

„Farma, která chová kozy vymírajícího českého plemene, odsoudila nádherná, a hlavně zcela zdravá zvířata k okamžité smrti. A to jen proto, že se jim nehodila do jejich byznys plánu,“ zmiňuje ředitel táborské zoologické zahrady Evžen Korec. „Možná jste nad tím nikdy nepřemýšleli, ale mléčné farmy ke svému podnikání potřebují kozí samice, protože ty produkují mléko. Běžné proto je, že pokud se narodí malí kozlíci, jsou krátce po porodu rovnou usmrceni a putují do kafilerie. Tuhle naprostou neúctu k životu a bezcitnou lhostejnost nikdy nepochopím,“ zmiňuje.

Podle Korce je ale taková praxe na mnoha kozích farmách zcela běžná a vůbec se nejedná o výjimečný případ. „Hlavně s příchodem jara je na mnoha z farem ve znamení zbytečného masakru malých kozích samců. Byli bychom velmi rádi, kdyby se nám jich podařilo tohoto osudu ušetřit co nejvíce,“ dodává. Velké množství mláďat, která se nyní podařilo zachránit, je ale pro zahradu velkou zátěží. Proto by vedení pomohlo, kdyby se podařilo mláďatům najít nový domov.  

Táborská zoologická zahrada, svou rozlohou největší na jihu Čech, se dlouhodobě zaměřuje na záchranu ohrožených zvířat. Letos se jí podařilo zachránit například osly ze Slovenska, kteří byli určeni k likvidaci na jatkách, mufloní mládě, jehož matka zemřela na začátku listopadu po střetu s automobilem, nebo třeba volně pohozenou želvu nádhernou. Nejvýznamnějším projektem je však návrat zubra evropského do přírodních rezervací v Evropě. Aktuálně v zoo žije přes 380 zvířat a více než 70 živočišných druhů.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoologická zahrada Tábor

Štítky zoo, Tábor, záchrana, zvíře, mládě, kůzle, kozlík, farma, smrt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada v Táboře zachránila přes dvě desítky kůzlat, kterým hrozila zbytečná smrt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.