Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeský kraj bude v příštím roce hospodařit se schodkem 1,35 miliardy korun. Pokrýt ho chce z rezerv

Rozpočet Jihočeského kraje na příští rok je schválený. Na dnešním jednání zastupitelstva pro něj zvedlo ruku 43 z 52 přítomných zastupitelů. Příjmy kraj předpokládá ve výši 24,4 miliardy korun. Výdaje budou o 1,35 miliardy vyšší, schodek pokryjí rezervy z minulých let.

Podle Jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) zvládne připravený rozpočet zajistit provoz všech organizací, které kraj spravuje. „Počítáme s navýšením cen energií a provoz nemocnic, domovů pro seniory nebo škol nebudeme muset omezovat. Vedle toho se nám podařilo připravit rozpočet s investicemi skoro 4,7 miliardy korun, což jsou úplně největší investice, které kdy v historii kraje byly. Letošní rok poprvé se nám podaří srovnat to, co se minulým vedením nevedlo, že se vždycky naplánovaly investice, a nakonec se nedělaly," komentoval dnes schválený rozpočet hejtman.

Příjmy v příštím roce by měly Jihočeskému kraji vynést 21,8 miliardy korun. Výdaje budou 23,2 miliardy korun. Schodek podle vedení pokryjí rezervy z minulých let. „Nemáme žádný úvěr, nepotřebujeme ho, hospodaříme tak, že si peníze půjčovat nemusíme," dodal Kuba. Podle náměstka pro finance, ekonomiku a investice Tomáše Hajduška (ODS) by kraj mohl i díky vyššímu výběru daní skončit v plusu 200 až 300 milionů korun.

Investice v rekordní výši

Na investice má kraj pro rok 2023 připraveno rekordních 4,7 miliardy korun. Za 335 milionů korun plánuje postavit v Jindřichově Hradci dům pro seniory. Dále investuje 169 milionů korun na modernizaci domova pro lidi se zdravotním postižením Petra Mačkov. Stovky milionů korun by měly jít do dopravních staveb. Jde například o výstavbu jižní tangenty, obchvat Vlachova Březí nebo Kaplice, a také výstavba Vltavské cyklostezky.

Podle Hajduška by mělo na konci příštího roku i přes tyto vysoké investice zůstat v rezervním fondu přes jednu miliardu korun. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, jihočeský kraj, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj bude v příštím roce hospodařit se schodkem 1,35 miliardy korun. Pokrýt ho chce z rezerv  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.