Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Krumlov kvůli kácení dočasně zavřel areál kasáren, kde plánuje novou čtvrť

Český Krumlov dočasně zavřel areál bývalých kasáren ve Vyšném, kde plánuje novou městskou čtvrť. Teď se tam kácí stromy, areál bude zavřený do konce února. První bytový dům a část rodinných domů v nové čtvrti chce město projektovat ještě letos.

V nové městské čtvrti Nový Dvůr by mělo podle architektonické studie žít až 3500 lidí. Zastavitelná plocha je 60 tisíc metrů čtverečních. Studie počítá až s 1200 byty. Hotová je i studie domova pro seniory se 100 až 120 lůžky. Stavět by se v areálu mělo 15 až 20 let, řekl loni bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL). Starší odhad nákladů na všechny stavby byl čtyři miliardy korun. Na ploše 24 hektarů by mohly být bytové domy, dům pro seniory, školka, restaurace i další služby.

Kvůli bezpečnosti je teď areál zavřený. Kácí se, a tak se objevují nezabezpečená místa jako kanály bez poklopů nebo jámy. Firma tam teď odstraňuje stromy, které jsou ve špatném stavu, a náletové dřeviny. „Práce potrvají do konce února a kvůli bezpečnosti bude do té doby areál pro veřejnost zavřený," uvedla mluvčí radnice Petra Nestávalová. Firma nekácí vše, třeba mladé buky zůstanou. Vysadí se i nové stromy a keře, jak uvedl Jan Štěpánek z městského odboru investic.

Po kácení chce město pás zeleně, který území protíná od severu k jihu, zpřístupnit lidem. Dočasně tam vybuduje chodník. Umožní projít areálem z vlakového nádraží až do Vyšného.

Teplem by čtvrť zásoboval nový centrální zdroj, velké energetické firmy mají o budoucí zakázku zájem, řekl loni Hermann. Český Krumlov přišel v posledních 20 letech zhruba o deset procent obyvatel. Jedním z problémů je podle minulého vedení města malá nabídka bydlení.

Nové byty se již staví v bývalém areálu českokrumlovské Jitony. Developerská společnost SVV real tam buduje bytový komplex s názvem Krumlovský vltavín, podle návrhu Ateliéru 8000. Zahrne 193 apartmánů a bytů. První fáze by měla skončit v druhé polovině letošního roku, kdy firmy dokončí šestipodlažní apartmánový dům.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky ČR, správa, stavby, byty, reality, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov kvůli kácení dočasně zavřel areál kasáren, kde plánuje novou čtvrť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.