Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeský kraj zasáhne silný vítr, varovali meteorologové

, aktualizováno 3. února 2023, 20:39

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před silným větrem, který má zasáhnout celý Jihočeský kraj. Výstraha platí od dnešního odpoledne do sobotního dopoledne. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Na některých místech se mohou tvořit závěje.

Výstraha před silným větrem platí pro celý Jihočeský kraj od dnešního odpoledne až do zítřejší desáté hodiny dopoledne. Podle meteorologů bude vát silný vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Může poškodit stromy a lesní porosty, menší škody mohou vzniknout také na budovách. 

Kvůli větru, ale také námraze a těžkému mokrému sněhu zasahují jihočeští hasiči už od víkendu u popadaných stromů. „Nejedná se urcitě o kalamitní stav, pouze o zvýšený počet tohoto typu událostí. Nejvíce jich je v okrese Prachaticko a pak Českokrumlovsko," informovala dnes ráno novináře mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Kvůli větru mají plné ruce práce také energetici. „Na jihu Čech už evidujeme pouze 153 odběratelů bez dodávek elektrické energie. K půl 7 to bylo 1 900 odběratelů. Nejvíce jich je na Českobudějovicku, Lipensku a Písecku. Většinou se omezení týkají už jen odlehlejších chatových osad," napsal novinářům tiskový mluvčí EG.D Roman Šperňák.

Meteorologové varovali také před tvorbou závějí. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Prachatice a Vimperk do sobotní 11 hodiny dopoledne. „Při silném nárazovém větru se očekává tvorba závějí. V důsledku toho mohou být některé vozovky nesjízdné. Lidé by měli sledovat dopravní zpravodajství a počítat s možným prodloužením doby jízdy," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

V kraji je dnes zataženo, občas se objevuje déšť, v polohách nad 900 metrů sněžilo. Nejvyšší denní teploty se pohybují od čtyř do sedmi stupňů Celsia, na horách od minus jednoho do dvou stupňů. „Místy se vyskytne intenzivní sněžení, od vyšších poloh sněhové jazyky, na horách i závěje. K večeru se bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky," uvedl dnes ráno Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky Český hydrometeorologický ústav, počasí, výstraha, předpověď

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zasáhne silný vítr, varovali meteorologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.