Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Češi se nechají snadno zmanipulovat sociálními sítěmi, myslí si studenti

Většina Čechů se nechá snadno zmanipulovat tím, co vidí na sociálních sítích. Myslí si to tři čtvrtiny žáků a studentů. Ti nejvíce důvěřují veřejnoprávním médiím. Důvěra dětí a dospívajících v média ale celkově klesá, vyplynulo z průzkumu mediální gramotnosti, kterou zveřejnila společnost Člověk v tísni.

Člověk v tísni prostřednictvím výzkumné agentury Focus zjišťoval znalosti a dovednosti žáků a studentů týkající se médií, používání počítačů a chytrých telefonů, návyky v chování na internetu a postoje k médiím. „Z výzkumu vyplývá, že celkově klesá důvěra středoškoláků v média. Jsou přesvědčeni o manipulativnosti sociálních sítí, více vnímají ohrožení demokracie nepravdivými zprávami,” informoval ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota. Podle více než poloviny žáků a studentů by se měly nepravdivé zprávy mazat, podle třetiny označovat.

Od posledního průzkumu v roce 2018 vzrostl počet středoškoláků, kteří nepravdivé informace na internetu a útoky hackerů vnímají jako ohrožení demokracie. Tři čtvrtiny se obávají zneužití v případě hromadění osobních dat. Rozdíly ve vnímání médií a v mediální gramotnosti jsou podle průzkumu mezi středoškoláky a učni. „Nezávislá média považuje za důležitá 85 procent respondentů s nejvyšší dosaženou úrovní mediální gramotnosti, ale jen 35 procent respondentů s úrovní nejnižší," doplnil ředitel.

„Přes 60 procent dotazovaných sdílí názor, že médiím záleží více na finančním zisku než na kvalitě. Polovina středoškoláků se navíc domnívá, že velká média záměrně zkreslují nebo zamlčují důležité informace," uvedl Strachota. Za ohrožení demokracie považují respondenti zpochybňování důvěryhodnosti médií a novinářů politiky. Studenti označili za nejčastější nositele této praxe předsedu hnutí ANO Andreje Babiše (32 procent středoškoláků a 26 procent žáků) a šéfa SPD Tomia Okamuru (14 procent středoškoláků a 8 procent žáků).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi se nechají snadno zmanipulovat sociálními sítěmi, myslí si studenti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.