Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Horký čaj, sprcha, čisté oblečení. Lidé bez domova najdou v Krumlově noční azyl díky projektu Teplá židle

Český Krumlov opět obnovil službu Teplá židle, která zajistí při mrazivých nocích lidem bez domova teplo, sprchu, čisté oblečení, horký čaj i něco k jídlu. Službu organizuje Český červený kříž ve spolupráci s městem a odborem sociálních věcí a zdravotnictví. Otevřeno v prostorách na adrese Vyšný 48 je vždy během zimních nocí od osmi večer do osmi ráno, kdy teplota klesne pod pět stupňů pod nulou.

„Kapacita prostoru je zhruba deset osob a bývá velmi často plně obsazena. Jedná se o jednu místnost vybavenou židlemi a stolem spolu s vlastním sociálním zařízením včetně sprchy. Příchozí musí samozřejmě dodržovat určitá pravidla. Nesmí být agresivní, pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek, což nejsou někteří zájemci o službu schopni splnit.  Klienti by se také měli prokázat občanským průkazem. Zvířata povolena nejsou,“ popisuje podmínky Ingrid Pechová, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Služba Teplá židle funguje v Českém Krumlově pátou zimu. Lidé, kteří službu využijí, mají k dispozici židle, karimatky, spacáky, teplé nápoje a potraviny, čisté oblečení. Případně si mohou vyprat oblečení.

Finance na provoz služby jsou každoročně poskytovány z rozpočtu města. Letos vyjde Teplá židle na 95 tisíc korun. Personálně zajišťuje chod služby Český červený kříž, kdy v prostorách je přítomen vždy správce, a to bez ohledu na víkendy a svátky.

„Jsme rádi, že se podařilo službu zorganizovat i letos. Služba je plně využívána a lidé bez přístřeší jsou za ni rádi. Navíc jsou prostřednictvím Teplé židle informováni i o dalších službách, které jim město nabízí. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví pomohl už mnoha lidem v nepříznivé situaci začlenit se zpět do normálního života,“ dodává starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Kroneislová

Štítky Teplá židle, Český Krumlov, zdravotnictví, Český červený kříž, oblečení, Vyšný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horký čaj, sprcha, čisté oblečení. Lidé bez domova najdou v Krumlově noční azyl díky projektu Teplá židle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.