Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poutní místo nedaleko Budějovic ožívá vždy v září. Příběh kaple pod Klukem se začal psát v roce 1922

Nenápadná kaple kousek pod kopcem Kluk tyčícím se nad Křemží skrývá neobyčejný příběh. Ten se začal psát před sto lety, když ji nechal na místě menší kaple postavit Matěj Troup. Tehdy se pět jeho synů vrátilo z první světové války, což považoval za zvláštní boží milost. Právě k uctění tohoto zázraku vznikla v roce 1922 kaple, u které se už sto let schází nejen rodina Troupova. Vždy druhou zářijovou neděli.

„Dle našeho rodokmenu byl Matěj Troup můj pradědeček. Měl s manželkou deset dětí, dvě děti zemřeli velice malé. Zůstalo osm dětí z toho dvě děvčata a šest chlapců. Pět chlapců hrálo později důležitou roli při dostavbě již zmíněné kapličky,“ začíná příběh Kaple narození Panny Marie Jan Trapl, potomek Matěje Troupa, který nechal kapli postavit. Tak jak ji vidíme v dnešní podobě, vznikla ve dvou obdobích. Malá část kapličky v roce 1877 a větší část o pětadvacet let později. Podle pověsti se právě na tomto místě zjevila Panna Maria a pasáci, kteří tam pásli, začali bičemi práskat, aby se zjevení ztratilo. Na stejném místě býval pouze památný kámen, kde je vytlačena ruka, koleno, konce dvou prstů a hůlka. Tento kámen je stále zabudován pod oltářem v kapličce.

„Roku 1922 nechal otec postavit větší kapličku na poděkování, že jsme se všichni vrátili zdrávi ze světové války. Skálu na ní jsem já lámal u nás v lomě, když bylo třeba, otec mi pomohl, písek jsme tam vozili taky od lomu s volmi dvojpřežmo. Napřed nám lidi slibovali, až budem stavět, že nám pomůžou a pak se žádný nepřihlásil. Náklad dal na ní celý otec. Asi čtyři tisíce korun. A za opravu obrazu a za oltářní kříž 500 korun,“ ukazuje zápis z rodinné pamětní knihy Jan Trapl, který byl zároveň 32 let zastupitelem v obci Vrábče. Knihu rodu psal od roku 1928 až do roku 1956 jeho dědeček Vít Troup. Jeden ze pětice chlapců, kteří se vrátili z první světové války. Původně se však tradovalo, že jich do války odešlo šest.

Zářijová tradice

Od té doby se z kaple stojící pod úrovní lesní cesty stalo poutní místo, kde se každou druhou zářijovou neděli schází nejen rodina Troupova. „Jaký je průběh našich setkání? V mém dětství a dospívání byl jiný než v současnosti. Mše se konala již v dopoledních hodinách, pak následoval slavnostní oběd pro pozvané, jak z rodiny Troupů, tak Traplů. Pak následovala diskuze, většinou se týkající žití na vesnici, chovu nějakých domácí hospodářských zvířat. Někdy se šlo na prohlídku chléva, nebo také ovocné zahrady, která byla součástí, dnes bychom řekli zemědělské usedlosti,“ vzpomněl pravnuk Matěje Troupa a dodal, jak se setkání na rodinném poutním místě proměnila. „Dnes je to trochu jiné. Mše je odpoledne v půl třetí. Předem k nám přijedou pozvaní příbuzní, pak se společně nebo po skupinkách odchází ke kapličce. Zde slouží mši nám již dobře známý kněz z Českých Budějovic od Saleziánů. K nám jezdí již více jak deset let a domnívám se, že je u věřících velice oblíbený.“

U kapličky se druhou zářijovou neděli schází 90 až 100 poutníků. Příbuzní tvoří necelou polovinu, zbytek jsou návštěvníci z okolních vesnic, Budějovic, Křemže a podobně. „Kolem půl čtvrté se vracíme od kapličky opět k nám domů a na poměrně velkém dvoře máme již z ranních hodin přichystané spojené přístřešky. Podává se menší občerstvení. Rozcházíme se mezi šestou a sedmou hodinou večerní,“ dodává Jan Trapl.

Oslava sta let od dokončení

Loňské setkání bylo ale podle něho jiné především díky oslavě stého výročí dostavby kaple. „Rozhodli jsme se společně s bratrem Jiřím pozvat na oslavu všechny žijící potomky rodu Troupů. Pozvání příbuzných jsem se ujal já s manželkou a ještě bratranci Zdeněk Troup a Vojtěch Troup. Následovalo mnoho telefonátů, e-mailů a osobních pozvání. Vytvořili jsme osobní pozvánky, které jsem rozesílal všem, na které jsme postupně získávali e-mailové adresy. Jsme opravdu dost rozvětvená rodina. Posílal jsem pozvánky nejenom v Česku, ale i na Slovensko, do Německa, Irska a USA. Nejvzdálenější hosté, kteří se oslavy zúčastnili byli právě z Irska,“ popisuje loňské setkání. Celkem se podle něho loňského setkání zúčastnilo 150 až 170 lidí.

Ani poutnímu místu rodiny Traplových se nevyhýbají komplikace s nezvanými hosty, kteří kapli v odlehlém místě už několikrát navštívili. V roce 2003 po nezdařeném pokusu o vloupání, kdy kdosi poškodil střechu, byla kaplička zrekonstruována. Zejména střecha a fasáda včetně nátěru, a provedeny drobné opravy uvnitř. „Zároveň bylo provedeno částečné odizolování obvodových zdí. O opravu se zasloužil a veškeré náklady hradil bratr," doplňuje Jan Trapl.

O jedenáct let později kapli opět navštívil zloděj. Tehdy zmizela Křížová cesta a hlavní oltářní obraz, který byl nalezen v roce 2021 a navrácen majiteli. „Nyní se do kapličky dává jen při zářijových poutích,“ uzavírá. Kapli také od loňského roku zdobí pamětní deska, kterou nechali na vlastní náklady zhotovit a upevnit Zdeněk a Vojtěch Troupovi.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky kaple, Vrábče, Kluk, Matěj Troup, poutní místo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poutní místo nedaleko Budějovic ožívá vždy v září. Příběh kaple pod Klukem se začal psát v roce 1922  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.