Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rozvoj Budějovic a jejich okolí bude řešit komise

České Budějovice chtějí vytvořit metropolitní oblast, která by usnadnila rozvoj okolí krajského města. Zahrnovala by zhruba stovku obcí v okruhu přibližně 20 kilometrů a někde by zasahovala i do jiného okresu. Projekt by měl usnadnit například budování dopravních staveb. Novinářům to dnes řekli zástupci Českých Budějovic a Jihočeského kraje.

„České Budějovice mají menší katastr než jiná krajská města a to proto, že se historicky ty okrajové oblasti oddělily a vznikly z nich samostatné obce, které jsou však nadále funkčním celkem aglomerace. Z nejbližšího okolí do Českých Budějovic denně vjíždí 150 tisíc až 170 tisíc lidí do zaměstnání nebo škol," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Téměř stotisícové České Budějovice se rozkládají na ploše 55 kilometrů čtverečních. Například Horní Planá na Českokrumlovsku, kde žije přibližně 2000 obyvatel, má katastr o rozloze 127 kilometrů čtverečních.

Hejtman dodal, že krajské město musí s řadou okolních obcí řešit různé projekty. Jedná se třeba o silniční propojení. Město také plánuje výstavbu záchytných parkovacích domů na okraji Českých Budějovic, z nichž některé mohou stát už na pozemcích jiných obcí. „Dalším konkrétní příkladem je Jihočeské letiště. Nachází se v těsné blízkosti Českých Budějovic, ale leží na jiném katastru, ale my bychom tam měli zavést MHD," řekl náměstek českobudějovické primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Kvůli rozvoji oblasti v okolí Českých Budějovic vznikla speciální komise. Tvoří ji zástupci politiků a také odborníci. Předsedou komise se stal architekt Martin Krupauer. „České Budějovice mají na jedné straně veliký potenciál. Na druhé straně z mého pohledu začaly v posledních deseti až 15 letech stagnovat. Proto chceme, aby České Budějovice byly jedním z nejúspěšnějších regionálních center v republice a aby to město bavilo občany a také sousedy a návštěvníky. Myslím si, že se můžeme stát středoevropským, regionálním, velmi přitažlivým městem," uvedl Krupauer.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, krajské město, Jihočeský kraj, rozvoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozvoj Budějovic a jejich okolí bude řešit komise  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.