Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na stanici v Makově mají neobvyklého pacienta. Léčí zraněného samce orla mořského, který přišel o křídlo

Na začátku tohoto týdne přijala jihočeská Záchranná stanice Makov opravdu neobvyklého pacienta. U Protivína na Písecku se díky kolemjdoucím nálezcům podařilo odchytit zraněného dospělého samce orla mořského. Dravec měl vážně poraněné křídlo, které poté veterinář bohužel musel amputovat. Pokud se jej podaří nyní zachránit, zůstane už v Makově natrvalo.

Dravec v nouzi

Před několika dny zazvonil na Záchranné stanici v Makově telefon ohlašující nález poraněného volně žijícího zvířete. Takových tu bývá denně několik, v tomto případě to ale bylo něčím výjimečné. V nouzi se totiž ocitl dospělý samec orla mořského, jehož u Protivína nalezli kolemjdoucí. Vzácný dravec seděl na zemi a evidentně trpěl vážným poraněním.

„Za třicet let, co naše stanice funguje jsme tu měli asi pět nebo šest orlů, je to hodně neobvyklé, jsou to vzácní dravci. Odchytli jsme ho díky obětavosti zachránců, kteří poté, co nám zavolali, na místě zůstali a orla do našeho příjezdu sledovali. Mezitím přeskákal přes louku do lesa, pak do rákosí, mně se jej podařilo odchytit až na hranici vody,“ popisuje záchranu orla Libor Šejna ze Záchranné stanice Makov a dodává, že odchyt takového zvířete je poměrně náročný a také nebezpečný. „Musíme mít na paměti, že orel mořský má rozpětí křídel dva a půl metru, jeho drápy a zobák jsou velká zbraň, při odchytu je tedy potřeba velká opatrnost.“

Libor Šejna odchytává vážně zraněného orla mořského

Už při odchytu bylo patrné, že má orel vážně poraněné křídlo. Po převozu na veterinární kliniku podstoupil podrobnější vyšetření včetně rentgenu, která však vážnost jeho zdravotního stavu potvrdila. „Má zlomené křídlo, které se bohužel muselo amputovat, protože to zranění bylo starší, paní doktorka navíc zjistila, že měl krev v plicích,“ zmiňuje Šejna.

Co přesně orlovi poranění způsobilo ale jasné není. V některých výjimečných případech si mohou ptáci vážná zranění přivodit například při souboji s jiným orlem. Ve vzduchu se chytají pařáty a někdy se stane, že se nestačí pustit a dopadnou ve spirále na zem. „Kolegové v Plzni podobný případ už řešili, takže se to nedá vyloučit. Ale mohly to také být například dráty elektrického vedení, nebo úraz při lovu. Teoreticky to mohlo být i nějaké postřelení, ale všechno jsou to spekulace. Přesně nevíme,“ naznačuje Šejna. Některá poranění, zejména ta na křídle, si orel dokonce mohl způsobit sám, když se snažil bojovat s bolestí, což je u velkých ptáků relativně běžné.

Pokud přežije, zůstane už natrvalo v Makově

Přestože je dravec nyní po úspěšné operaci, při níž přišel o zdevastované křídlo, stále ještě nemá vyhráno. I přes intenzivní léčbu a péči, které se mu dostává, není vůbec jisté, jestli nakonec přežije. „Pokud ale bude mít štěstí a nezemře, zůstane už natrvalo u nás v Makově,“ uzavírá Libor Šejna.

S léčbou zraněného orla a případnou další péčí můžete záchranné stanici pomoci i vy. Stačí navštívit webové stránky makov.cz, nebo instagramový účet hajnyzmakova, kde se dozvíte další informace o možnostech, jak zvířatům v nouzi přispět.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Libor Šejna

Štítky Záchranná stanice Makov, Protivín, okres Písek, pacient, Instagram, Libor Šejna, Hajný z Makova, Jihočeský, zvíře, dravec, orel mořský, zranění, záchrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na stanici v Makově mají neobvyklého pacienta. Léčí zraněného samce orla mořského, který přišel o křídlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.