Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Česká pošta zruší osmnáct poboček v Jihočeském kraji. Podívejte se na jejich seznam

Česká pošta zveřejnila seznam poboček, které hodlá během letošního roku zrušit. V Jihočeském kraji by se mělo zavírání týkat osmnácti poboček. Pošta chce tímto krokem snížit ztrátu. Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability svého provozu a podle kritérií důležitých z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.

Rušení se dotkne tří stovek poboček v celé republice. „Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ říká pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán.

V Jihočeském kraji půjde o pět poboček v Českých Budějovicích, tři v Jindřichově Hradci a Táboře, dvě v Českém Krumlově a po jedné v Písku, Milevsku, Veselí nad Lužnicí, Strakonicích a Sezimově Ústí.

Česká pošta nakonec neuzavře pobočky v obcích, kde sídlí pouze jedna pošta. Zároveň se nebudou rušit pošty Partner, kterých je po celé České republice aktuálně 819.

„Dlouhodobý trend v poptávce po tradičních poštovních službách je klesající. Za posledních pět let klesl zájem o tyto služby na pobočkách o 40 procent. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí. Český telekomunikační úřad proto reflektoval tyto změny a upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří,“ dodal mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Šéf Asociace krajů Kuba vyzval k racionální diskusi o rušení poštovních poboček. „Je logické, že tohle téma vyvolá velkou politickou diskusi, protože se redukuje veřejná služba tam, kde jsou na ni lidé zvyklí. Za sebe bych jen všechny aktéry požádal, abychom tu diskusi vedli co nejracionálněji, s vědomím toho, že veřejné rozpočty jsou jen jedny a musíme z nich jako společnost zaplatit důchody, léčby pacientů v nemocnicích, provoz kvalitních sociálních služeb, školství, funkční policii a složky IZS a další věci," doplnil šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta

Štítky Česká pošta, Česko, Český telekomunikační úřad, rušení, pobočka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta zruší osmnáct poboček v Jihočeském kraji. Podívejte se na jejich seznam  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.