Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V českobudějovické radnici začala výstava s názvem Pusopis aneb Malováno ústy

V prostorách českobudějovické radnice začala dnes výstava s názvem Pusopis aneb Malováno ústy. Autorkou většiny obrazů je jednadvacetiletá Barbora Sedláčková, která od dětství trpí neuropatií, což omezuje její pohyblivost. Proto maluje ústy. Součástí výstavy jsou díla i dalších handicapovaných umělců, kteří také nemohou malovat rukama.

„Barča byla do tří let úplně zdravá holčička, pak ale onemocněla neuropatií. Její zdravotní stav se bohužel zhoršil a nyní je odkázaná na invalidní vozík. Podstatné je, že nerezignovala. Své problémy zvládá za pomoci rodiny a přátel s takovým odhodláním, že je velkou inspirací i pro ostatní," uvedla českobudějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Sedláčková navštěvuje Waldorfské lyceum, kde bude letos maturovat. Jako ročníkovou práci zpracovala rozbor sbírky K. J. Erbena Kytice, k níž vytvořila vlastní ilustrace akvarelem a kombinovanou technikou. Ráda by pokračovala ve studiu na vysoké škole, nejlépe výtvarného zaměření.

Sedláčková měla první samostatnou výstavu ve 12 letech. „Vlastní tvořivost neustále trpělivě rozvíjí i za pomoci profesionálů. A sklízí úspěchy. Každoročně ze svých aktuálních obrazů sestavuje nástěnný kalendář. Pro ten letošní vybrala motivy květin a další detaily z přírody. Všechny obrázky vytvořené ústy jsou namalované velmi precizně a zároveň s lehkostí dokazující výjimečné nadání," uvedla primátorka.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město České Budějovice

Štítky ČR, výtvarné, zdraví, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V českobudějovické radnici začala výstava s názvem Pusopis aneb Malováno ústy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.