Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na jihu Čech loni opět mírně ubylo důchodců. Průměrná penze byla přes 17 tisíc korun

Důchodců v Jihočeském kraji podle dat Českého statistického úřadu proti loňskému roku ubylo. Už třetí rok v řadě jich v kraji nepřibývá, což může souviset s pandemií koronaviru. Zvyšuje se ale počet těch, kteří jdou do předčasného důchodu. Koncem loňského roku bralo na jihu Čech důchod 69 lidí starších 100 let, z toho 60 žen a devět mužů.

V jižních Čechách loni bralo důchod 179 269 lidí, z toho 150 tisíc mělo starobní důchod. Průměrný důchod v kraji činil v loňském prosinci 17 197 korun, což bylo zhruba o stokorunu méně než průměrný důchod v Česku.

Mezi důchodci v kraji převažovaly ženy, kterých loni bylo mezi příjemci penzí přes 58 procent. „Počet důchodců v kraji meziročně mírně klesl, zejména kvůli úbytku na straně žen. Již třetím rokem tak byl přerušený dlouhodobý trend nárůstu počtu důchodců, což mohlo být úzce spjato se situací vyvolanou pandemií koronaviru a se zvýšeným počtem zemřelých ve vyšších věkových kategoriích," uvedla Irena Votrubová z krajské správy Českého statistického úřadu v Českých Budějovicích.

Průměrný důchod na jihu Čech byl loni v prosinci proti průměrné penzi v Praze nižší o 1517 korun. Muži v jižních Čechách brali loni v průměru skoro o 3000 korun víc než ženy. Od roku 2012 vzrostl průměrný důchod v kraji o dvě třetiny, meziroční nárůst činil loni téměř 17 procent.

„V souvislosti se zvyšováním hranice pro odchod do důchodu a s obtížnějším uplatněním na trhu práce se v posledních letech zvyšuje počet lidí, kteří se rozhodnou odejít do předčasného důchodu," uvedla Votrubová. V prosinci 2022 pobíralo v kraji předčasný starobní důchod 31,7 procenta starobních důchodců. Proti roku 2012 vzrostl počet těch, kteří do důchodu odešli předčasně, o téměř 44 procent.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, český statistický úřad, důchodci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech loni opět mírně ubylo důchodců. Průměrná penze byla přes 17 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.