Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hotelová škola v Českých Budějovicích myslí na budoucnost

PR článek

Jihočeský region nabízí řadu příležitostí v gastronomii a cestovním ruchu, kde lze uplatnit zkušenosti z teoretického i praktického vyučování na Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu v Českých Budějovicích.

Covidová opatření způsobila útlum aktivit v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu, ale v současné době se naopak setkáváme s mimořádným zájmem o služby a kvalitní gastronomii včetně servisu a s tím souvisejících barmanských, baristických a sommeliérských dovedností. Škola myslí dopředu a snaží se připravit budoucí absolventy na to, aby mohli uplatnit své znalosti, zkušenosti a nápady. K tomu pomáhá nejen samotná výuka, ale i možnost účastnit se významných akcí v regionu i v celostátních soutěžích.

Kulinářské umění i barmanské aktivity měli žáci příležitost ukázat i ministrovi školství Vladimíru Balašovi, který školu navštívil na konci března v rámci svých aktivit v Jihočeském kraji. „Měl možnost ochutnat zážitkový oběd ze zážitkové kuchyně a vyzkoušel si práci výčepního,“ poděkoval všem žákům, kteří se na přípravě menu podíleli, za zajímavý, ale hlavně chutný zážitek.

Žáci tříletého učebního oboru Kuchař a studijního oboru Gastronomie se u zaměstnavatelů běžně podílejí na přípravě obědových menu. Potkat je můžete v Solnici, Kantýně by Honza Krob, Metropolu, Juvelu, Grand Hotelu Zvon, Masných krámech, restauraci Budvar a dalších. Žáky vyšších ročníků mohou Budějovičáci potkat i osobně v odpoledních hodinách, pokud si vyjdou s přáteli na odpolední posezení nebo na večeři. I na takové věci, jako je práce žáků v době, kdy mají ostatní volno, škola své žáky a budoucí absolventy připravuje.

V rámci cateringu se žáci podílejí na mnoha akcích organizovaných na Výstavišti v Českých Budějovicích. Pro návštěvníky připravují výrobky studené i teplé kuchyně včetně cukrářských. Cateringové služby škola poskytuje i na nejrůznější kulturní akce, koncerty a umělecké výstavy. Vybranou skupinu žáků čeká zajištění cateringu v Egon Schiele centrum v Českém Krumlově, jako hostesky budou pracovat studentky VOŠ na velké akci cestovního ruchu Travelcon.

Přestože možností uplatnění v Českých Budějovicích a jihočeském regionu je mnoho, posílá škola své žáky „na zkušenou“ i mimo nejbližší působnost školy do Mariánských Lázní, Pece pod Sněžkou a Špindlerova Mlýna, Třeboně a Českého Krumlova. Pro ty, kteří se nebojí nést svou kůži na trh a opustit teplo domova, má škola připravené praxe v zahraničí, především v Rakousku a ve Španělsku.

Gastronomie se mění každým rokem, každý rok si určuje i gastronomické trendy. Z tohoto důvodu škola zve renomované odborníky z praxe. Naposledy učil kuchařský mistr Zdeněk Křížek sushi a Jiří Roith italské těstoviny s lanýži. Škola se aktivně podílí i na projektu Kulinářské umění, které zakomponovala do svého vzdělávacího programu. Největší radost škole dělají úspěšní absolventi, kteří jsou v gastronomii na vysokých pozicích, např. v restauracích s michelinskou hvězdou, v renomovaných restauracích a v hotelích v Praze jako je např. Červený jelen nebo hotel Marriott.

Své dovednosti mohou žáci porovnat na celostátních soutěžích gastronomických, barmanských i sommeliérských. Poslední dobou škola fandila i dvěma žákům, Janu Bauerovi a Janu Krausovi, kteří postoupili do finále prestižní soutěže KU Young Chef v Praze, kde se oba probojovali do finále. A jak řekl zakladatel soutěže Jiří Roith: „Jejich výrobky jsou srovnatelné s výrobky mistrů kuchařů s dlouholetou praxí,“ uzavírá.  Vítěz bude vyhlášen v Praze 6. května a všichni si přejí, aby to byl jeden ze žáků školy. I samotná účast v této soutěži otvírá žákům lukrativní pracovní perspektivy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hotelová škola, české budějovice, studenti, budoucnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotelová škola v Českých Budějovicích myslí na budoucnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.