Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zdarma a anonymně. PREVENT 99 nabídne testy na žloutenku, HIV i syfilis

PR článek

Nezisková organizace PREVENT 99 nabídne bezplatné a anonymní testování na žloutenku typu B a C, HIV i syfilis. Lidé mohou přijít bez objednání, výsledek se dozví do několika minut. Odběrová sanitka bude přistavena ve čtvrtek 11. května na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích.

„Chceme oslovit širokou veřejnost a motivovat lidi, aby se nebáli přijít otestovat. Jde o důležitou prevenci,“ vysvětluje Tomáš Antoňů, vedoucí Jihočeského streetworku PREVENT. Samotné testy budou v sanitce provádět zdravotníci z kapilární krve odebrané z prstu. Na výsledky si lidé počkají jen několik minut.

Odběrová sanitka na Sokolském ostrově

Zájemci mohou zajít na bezplatné testy na Sokolský ostrov ve čtvrtek 11. května od 13 do 17 hodin. Přistavena tam bude speciální sanitka České společnosti AIDS pomoc.

„Někteří si toto vyšetření nechtějí dopředu plánovat. Testování v sanitce pak vnímají jako ideální. Když mají zrovna čas, přijdou. Je to anonymní, zdarma a výsledek se dozví hned na místě,“ popisuje Tomáš Antoňů. Testování je příležitost, jak infekci odhalit a získat potřebné informace pro prevenci, popř. léčbu.

Test odhalí i žloutenku typu C

„Onemocnění žloutenkou typu C může dlouhou dobu probíhat zcela bez příznaků nebo být zaměněno za jinou nemoc,“ varuje Tomáš Antoňů. V České republice trpí žloutenkou typu C až 80 tisíc lidí. Mnozí ani nevědí, že jsou nakažení. Virus se může přenášet různými způsoby, např. nechráněným pohlavním stykem nebo při použití nesterilních nástrojů při tetování, piercingu nebo akupunktuře. Test přitom nemoc dokáže odhalit a lidem, kterým vyjde pozitivní výsledek, se otevírá cesta k léčbě.

Mobilní testování pro veřejnost zajišťuje PREVENT 99 ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc. Kampaň testování finančně podpořila společnost AbbVie.

PREVENT 99 působí v Jihočeském kraji více než 23 let. Hlavní zaměření organizace spočívá v práci s dětmi a mládeží, vzdělávacích aktivit a v oboru adiktologie. Od roku 2013 zaměřuje svoji činnost také na podporu pěstounských rodin a rozvíjí práci s dobrovolníky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Prevent 99, testování, HIV, žloutenka, syfilis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdarma a anonymně. PREVENT 99 nabídne testy na žloutenku, HIV i syfilis  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.