Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Správa železnic kácela dřeviny kolem tratí. Cílem je snížit počet mimořádných událostí

S cílem snížit počet mimořádných událostí kácela Správa železnic v uplynulých měsících zeleň kolem tratí v České republice. Šlo především o vytipovaná riziková místa. Celkem se odstranil porost, který odpovídá téměř půl milionu vzrostlých stromů. Pokácené dřeviny se využijí jako palivové dřevo nebo dřevní štěpka.

Práce kolem železničních tratí probíhaly v obdobím vegetačního klidu, tedy od listopadu do konce března. Správa železnic vytipovala místa, kde nejčastěji řešila mimořádné události. Jde zejména o stromy, které v důsledku silných bouřek a vichřic padají na tratě. Podle tiskového mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy jde většinou o zdravé stromy, a proto je nutné provádět preventivní kácení.

„S cílem snížit počet mimořádných událostí způsobených pádem stromů na tratě jsme přistoupili k intenzivnějšímu a také cílenějšímu kácení potenciálně nebezpečných dřevin. Vytipovali jsme rizikové úseky, na které jsme se zaměřili,“ popsal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Na jihu Čech šlo o několik míst u trati České Budějovice – České Velenice (Hluboká u Borovan, Vyšné, České Velenice) a některé úseky trati z Českých Budějovic do Horního Dvořiště (Kamenný Újezd, Trojany u Dolního Dvořiště).

Kácelo se i u tratí u Protivína, Heřmaně, Vlkova nad Lužnicí nebo na Šumav ě u Stožce. „Odstraňování dřevin se realizovalo i podél regionálních tratí, v lokalitách Lnáře a Blanice,“ dodal Gavenda. V další etapě se podle něj bude kácet podél 4. koridoru u Hosína, Chotýčan nebo přímo ve Strakonicích.

Za uplynulých pět měsíců Správa železnic pokácela porost, který v přepočtu na stromy odpovídá 489 826 vzrostlých stromů. Náklady přesáhly 260 milionů korun. Odstraněný porost se pak využije jako palivové dřevo nebo se z něj vyrobí dřevní štěpka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky Správa železnic, mimořádná událost, dřevina, strom, Česko, České Budějovice, České Velenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic kácela dřeviny kolem tratí. Cílem je snížit počet mimořádných událostí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.