Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mládě zubra uvízlo ve vysychající tůni. Kvůli stresu uhynulo

Tragický konec má dlouholeté čekání na souhlas s vybudováním umělého napajedla pro zvířata v milovické rezervaci. Mladá samička zubra tady uvízla ve vyschlé tůni a v důsledku stresu uhynula. Zvíře se přitom mělo minulý týden přesunout do nově budované rezervace na jihu Čech. O události informovala na svém webu celostátní nezisková organizace Česká krajina, která rezervaci založila.

„Je to pro nás tragédie. Mladá, zhruba dvouletá samička zubra evropského měla v pátek odjet do nově zakládané rezervace na jihu Čech. Nejhorší samozřejmě je, že uhynula naprosto zbytečně kvůli nepochopitelné lidské lhostejnosti. Na souhlas s vytvořením napajedel, který v jiných lokalitách dostáváme na počkání nebo během několika dní, v milovické rezervaci marně čekáme již dva a půl roku. Nejde o složité stavební povolení ani vodoprávní řízení, ale skutečně jen o formální souhlas se vznikem napajedla,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci založila ve spolupráci s vědci.

O vznik napajedla společnost usiluje už od konce roku 2020. Od té doby se ale i přes urgence nepodařilo schválit souhlas s vybudováním. Postupně došlo k rozšiřování rezervace a velcí kopytníci museli k napájení užívat dosluhující napajedno ve staré části, které ale opakovaně přestvávalo fungovat. Bylo proto nutné instalovat provizorní napajedlo. S tím ale souvisí ruch, který vzniká během jeho zavážení vodou, a na který nejsou plachá zvířata zvyklá. To se podle Dostála stalo osudné mladé zubřici. 

„Patrně vyšla směrem k napajedlu, ale kvůli pohybu lidí v jeho okolí změnila směr a chtěla se napít z nejbližší tůně. Ta však kvůli teplému a slunečnému počasí minulých dní vyschla, takže mládě uvázlo v bahně a v důsledku šoku zemřelo,“ popsal. „V rezervaci je zhruba deset tůní a v žádné z nich nikdy nedošlo k podobné nehodě. Pokud mají zvířata nerušený přístup k vodě v napajedle, nevyhledávají riskantnější zdroje v rozbahněných tůních v době, kdy vysychají,“ vysvětlil Dostál souvislost s chybějícími napajedly.

Podle společnosti je navíc vše k jejich vybudování připraveno. Výběrové řízení na dodavatele se konalo už před dvěma a půl lety, prostředky na technické vybavení věnovala Nadace ČEZ a část peněž se podařilo vybrat ve veřejné sbírce. „Veškerý materiál je již rok složený na místě. Vzniku napajedel tak brání jen podpis úředníka a razítko,“ píše společnost na svém webu.


Další podrobnosti přípravujeme. Do vydání článku se redakci nepodařilo získat vyjádření obec Milovice.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Prouza | Zdroj ceska-krajina.cz

Štítky zubr, rezervace, Milovice, Česká krajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě zubra uvízlo ve vysychající tůni. Kvůli stresu uhynulo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.